Yunanistan’da Seçim Sonuçları: YDP Önde, Koalisyon Arayışı Başladı

Yunanistan’da genel seçim heyecanı yaşanıyor. Ülke genelinde 9 milyon 800 bin seçmen, 27 parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasından tercihini yapıyor. Seçimlerde tek başına iktidar olmak için yüzde 45 oy oranı gerekiyor. Ancak anketler, hiçbir partinin bu orana ulaşamayacağını ve koalisyon hükümetinin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Seçimlerde en güçlü iki parti, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ve ana muhalefet partisi olan radikal solcu Syriza Partisi. Sandık çıkış anketlerine göre, YDP yüzde 32.5 ile seçimi önde tamamladı . Syriza ise yüzde 26 ile ikinci sırada yer aldı. Diğer partilerden sosyalist PASOK yüzde 9, Komünist Parti KKE yüzde 6, MERA25 Partisi yüzde 4 ve milliyetçi El.Sİ Partisi yüzde 3 oy aldı.

Bu sonuçlara göre, YDP tek başına hükümet kuramayacak ve koalisyon ortağı arayacak. Ancak Başbakan Miçotakis, bunu istemiyor ve seçimleri tekrarlamak için hazırlık yapıyor. Seçim yasalarına göre, seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Katerine Sakellaropoulou her bir parti liderine üçer günlük “hükümet kurma” görevi verecek. Hükümet kurulamazsa, geçici bir hükümet kurulacak ve 2 ay içinde seçimlerin tekrarlanacağı ilan edilecek. Bu sefer salt çoğunluk sistemiyle yapılacak olan seçimlerde, bir partinin yüzde 38 gibi alacağı bir oy oranıyla tek başına hükümet kurma hakkı olacak.

Öte yandan, Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlığın da yoğun ilgi gösterdiği seçimlerde, bölgeden 21 Türk aday parlamentoya girmek için mücadele etti. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu da seçmenleri Türk adayları desteklemeye çağırdı.