Başarı yolunda çocuğunuza en büyük katkının kendisine duyduğu güvenden geleceğini unutmayınız.
Yaklaşık üç buçuk milyon öğrenci YKS sınavına girecek. Adayların aileleri, arkadaşları ve sevdikleri onlara bu önemli günde manevi açıdan destek olabilmek ve motive etmek için elinden geleni yaparken, yanlış yaklaşımlardan da kaçınmalıdırlar.
Çocuğun yapabileceklerinden daha fazla şey beklemek hem aileye hem çocuğa zarar verecektir. Bunun için çocuğu tanımak, yapabileceklerine dair bilgi sahibi olmak, çocuğun güçlü yanlarını desteklemek çocuğun kendine olan inancını arttırmakla birlikte ailenin desteğini hissetmesine de olanak sağlayacaktır.
Öğrencilerin YKS süreci sonunda emeklerinin karşılığını görmeleri ve gelecekle ilgili hedeflerine yönelik bir adım daha atmaları sizlerin ebeveynlerin en büyük arzusudur. Bu süreçteki destekleriniz çocuklarınızı sınav gününde verimli bir duruma getirebilir.
Sınav günü yaklaştıkça sizin de içinizde karışık duygular ve kaygı yer alsa da kaygı ve korkunun bunaltıcı olduğunu bilmelisiniz. Sınav haftası ve özellikle de sınav günü doğal davranmak önemlidir. Bu süreçte çocuğunuzun her zaman sizin için ne yaparsa yapsın değerli olduğunu ona hissettirmek hem ona hem de size iyi gelecektir. Çocuğunuzun yaptığı tüm olumlu tutum, davranış ve çalışmalardan söz ederek ona güven ve destek verebilirsiniz. Kaygı ve korku gibi duygular bunaltıcıdır. Sizin doğal ve rahat tavrınız çocuğunuza yansıyacaktır.
Koşullarınızı değiştirmeden olabildiğince doğal ve “her zamanki” gibi geçirmeniz daha yararlı olacaktır. Sizin desteğinize ihtiyaç duyduğunu hissettiğinizde “Emeklerinin karşılığını alacağına inanıyorum.” gibi sınava yönelik olumlu cümleler kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzun normaldeki uyku düzenini sürdürmesini teşvik edin. Sınavdan önceki gece normalde uyuduğu saatten daha erken yatmasına da gerek yoktur. Uyuyamaması durumu da sizi endişelendirmesin. Bu durumda, süt ya da bitki çayı gibi sakinleştirecek bir içecek tüketmesi gibi öneri ve gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak onu rahatlatacaktır.
Sınavdan önceki gün fiziksel ve zihinsel olarak onu yoracak faaliyetlerden uzak durması konusunda uyarabilirsiniz. Öğrencimiz dilerse son gün akşama kadar çalışmalarını devam ettirebilir. Son gün de ders çalışmak isteyen öğrencimizi, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine “tekrar testleri” çözmeye veya konu tekrarı yapmaya yönlendirebilirsiniz.
TYT ve AYT için en geç saat 09.00’da, YDT için en geç saat 14.30’da sınava gireceği okulda bulunacak şekilde evden çıkıp zamanını planlanması uygun olacaktır.
Sınav günü öğrencimizi uğurlarken ya da vedalaşırken süreci fazla uzatmaktan kaçının. Motive etmek amacıyla çok şey söylemeye çalıştığınızda sınava yönelik heyecanının artmasına neden olabilirsiniz. Çoğu zaman içten bir şekilde sarılmak ya da “Sana güveniyorum” veya “Benim için değerlisin” hissini vererek omzuna dokunmak çok daha işe yarayabilir.
Sınavda “Heyecanlanma !”,”Heyecanlanacak bir şey yok!” gibi cümleler çocuğunuzu rahatlatmak yerine tam tersine heyecanlanmasına neden olabilir. Sınavdan bir gün önceki sınava giderken sizinle gitmek istememesini anlayışla karşılamak, kendini nasıI rahat hissedecekse o şekilde sınava gitmesi desteklenmelidir.
Bu dönemde öğrencilerin fark edilmek, desteklenmek, kabul görmek, değerli hissetmek, güvende hissetmek, saygı görmek keyif alanlarına yer açmak gibi duygusal ihtiyaçlarının fark edilmesi hem sınav sürecine hazır oluşluğu hemde gencin psiko-sosyal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Başarılı bir sınav süreci geçirilmesi dileğiyle…
- Sıla Yeniçerinin Ardından - 9 Ekim 2024
- Emek ve Yaşam Kalitesi Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme - 7 Ekim 2024
- Türkiye’de Namaz Alışkanlıklarının Azalması ve Sekülerleşme Eğilimleri - 2 Ekim 2024