Yemek Sepeti Kuryeleri “Zam” talebiyle kontak kapattı

Yemek Sepeti’nde çalışan motokuryeler, 5 bin 500 TL net maaÅŸ talebiyle Ankara’da kontak kapattı. Kurye Rıza Tek, “Ä°ki yıl boyunca aldığım maaÅŸta hiçbir deÄŸiÅŸlik fark etmedim. Ä°lk girdiÄŸimde de 6-7 bin TL civarında rakamlar alıyordum bugün yine aynı rakamları alıyorum” dedi.

Yemek Sepeti Banabi’de çalışan motokuryeler, 5 bin 500 TL net maaÅŸ talebiyle bugün ÅŸirketin Ankara Çukurambar’da bulunan bölge müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Kuryeler, ÅŸirketin esnaf-kuryeliÄŸe geçmek isteÄŸini ve iÅŸkollarının deÄŸiÅŸtirilerek sendikalaÅŸmalarının önüne geçilmediÄŸini belirterek taleplerini sıraladı.

Basın açıklamasına, Nakliyat İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz da katıldı.

“BÄ°ZE VERÄ°LEN MOTORLAR PAKET YOÄžUNLUÄžUNA DAYANIKLI DEĞİL”

Yemek Sepeti çalışanı Rıza Tek sorunlarını, “Yaptığımız iÅŸ çok riskli. Biz, 4 teker üzerinde gitmiyoruz, 2 teker üzerinde gidiyoruz. Biz, 50-60 kilometre hız yapan motorlar kullanıyoruz. Bize verilen motorların paket yoÄŸunluÄŸuna dayanıklı olmadığını defalarca yaÅŸadık. Ä°ki yıl boyunca aldığım maaÅŸta hiçbir deÄŸiÅŸlik fark etmedim. Ä°lk girdiÄŸimde de 6-7 bin TL civarında rakamlar alıyordum, bugün yine aynı rakamları alıyorum” dedi.

“ALDIÄžIMIZ PARA YETMÄ°YOR”

Bir baÅŸka Yemek Sepeti çalışanı ise “2021’de yetmeyen ücretler, enflasyonun üzerine gelmesiyle birlikte bizi daha da zorladı. Yetmiyor hiçbir ÅŸekilde. Dışarıdan ‘Kurye yüksek fiyatlar alıyor’ diyor ama durum göz önünde tutulmuyor” diye konuÅŸtu.

“ESNAF-KURYE KAZA YAPTIÄžINDA DESTEK YOK”

Eray Gültekin isimli motokurye ise esnaf-kurye modelini eleÅŸtirdi. Gültekin, “Öngördükleri parada geçinmemiz sıfır. Esnaf-kurye modelini tasvip etmiyoruz. Esnaf-kurye kaza yaptığında bir ay, kolu, ayağı kırıldı, hiçbir yerden desteÄŸi yok. Ben, SGK’lı olduÄŸumda ödemem saÄŸlanıyor”

“İŞÇİLER ‘BÄ°ZÄ° SENDÄ°KALI Ä°ÅžYERÄ°NE KAVUÅžTUR’ DÄ°YOR”

Nakliyat İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, basın açıklamasında şunları söyledi:

“Banabi işçileri 1,5 yıl önce sendikamıza üye olmuÅŸlardı ancak Yemek Sepeti iÅŸvereni hileli bir ÅŸekilde bir gecede iÅŸ kolunu taşımacılıktan büro iÅŸ koluna dönüştürmüştü. Bugün Banabi işçileri iÅŸverenden bunu da istiyor. ‘Hileli bir ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirdiÄŸin iÅŸ kolunu deÄŸiÅŸtir ve bizi sendikalı bir iÅŸyerine kavuÅŸtur’ diyor. Bugün yaptığımız mücadele hukuki, demokratik, meÅŸru bir mücadeledir. Durup dururken insanlar sokaÄŸa çıkmadılar. Gerçekten geçinemiyoruz. 4 bin 250 TL’ye insanlar ev kirasını ödeyemez noktada. Bu meÅŸru eylemden dolayı bir üyemizin burnu kanarsa çok daha güçlü bir ÅŸekilde karşılarında Nakliyat-Ä°ÅŸ Sendikası’nı bulacaklardır.”

“MOLA VERMEDEN PAKETE GÄ°DÄ°LEN BÄ°R SÄ°STEM”

Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, motokuryelerin az tehlikeli meslek sınıfına alınmasına tepki gösterdi. Yavuz, şunları söyledi:

“Bir Banabi kuryesi, sabah evden vedalaÅŸarak çıkıyor, akÅŸam eve dönüp dönmeyeceÄŸi belli deÄŸil. Ä°ÅŸinde bir tuvalet temizliÄŸi ile karşılaşıyor. Temizlemezse tutanak yiyor. Asli görevi olmadığı halde tuvaleti temizliyor. Sonra bir dakika mola vermeden paketine gidiyor. Devamlı, mola vermeden pakete gidilen bir sistem. Bu arkadaÅŸlar çok tehlikeli bir meslek icra ediyorlar.

Kaza yapıyor, rapor alıyor. Kaza yaptığı için işinden çıkartılıyor, görevi değiştiriliyor. Kuryeler canını sokakta bulmadı. Hakkını da söke söke alacağız. Gerekirse Türkiye çapında kontak kapatacağız. 24 saat hizmet veren depolar var. Bazılarının cebi dolacak diye benim kurye kardeşim arabanın altında ezilemez.

Bir kurye, nerede ne çukur var bilir ama sen bu arkadaşımı bilmediÄŸi bir lokasyonda çalışmaya zorlarsan orada çukura da düşer, kasise de girer, orada canı tehlikeye de girer. Ben o bölgeyi biliyorsam ben oraya düşmem. Benim çocuÄŸum babasız kalmasın, eÅŸim kocasız kalmasın, annem evlatsız kalmasın. Buradaki herkes bir annenin evladı.”

“ELDÄ°VENLERÄ°MÄ°Z BÄ°LE VERÄ°LMÄ°YOR”

Kuryeler, basın açıklamasının ardından kendilerine iÅŸ kıyafetleri verilmemesine de tepki gösterdi. Bir kurye, montunu göstererek kendilerine ekipman verilmesini istedi ve “Kendi ÅŸartlarımızla aldığımız montlarla çalışıyoruz. Eldivenlerimiz bile verilmiyor. Kendi kazanamadığımız parayı bile götürüp kıyafetlere yatırıyoruz” dedi.

Bir baÅŸka kurye ise iÅŸ arkadaşının yırtılan ayakkabısını göstererek, “Bu adam böyle çalışıyor iÅŸte” diye konuÅŸtu.