Webb uzay teleskobu Yaratılış Sütunları’nın yeni görüntülerini çekti

Yaratılış Sütunları'nın 2014 yılında Hubble teleskobu ve James Webb tarafından çekilen görüntüleri

Modern astronomi tarihinin en önemli keşiflerinden biri olan Yaratılış Sütunları, James Webb uzay teleskobu tarafından daha derin, net ve renkli bir şekilde görüntülendi.

Yaratılış Sütunları ilk defa 1995 yılında Webb’den önce görev yapan Hubble uzay teleskobu tarafından görüntülenmiÅŸti.

3 ay önce faaliyetine baÅŸlayan ve Hubble’a göre çok daha geliÅŸmiÅŸ özellikleri bulunan James Webb teleskobu, uzay derinliklerinde evrenin gizemlerini paylaÅŸmaya devam ediyor.

NASA tarafından yayınlanan görüntülerde dünyadan 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki Yılan (Serpens) takımyıldızındaki Kartal Nebulası’nın genç yıldızların oluÅŸumunu sürdürdüğü bir bölgede toz ve gaz bulutundan oluÅŸan 3 adet devasa sütun görülüyor.

Sıcak genç yıldızların ışığıyla aydınlanan sütunlar 2014 yılında Hubble teleskobu tarafından tekrar görüntülenmişti.

Bu defa James Webb tarafından yakın kızıl ötesi (near-infrared) sprektrumunda daha net elde edilen görüntülerde daha fazla yıldız ve çevresel gaz ve toz bulutları görülebiliyor.

NASA’dan yapılan açıklamada yeni görüntüler sayesinde araÅŸtırmacıların yeni yıldız oluÅŸumu modellemelerinde daha iyi hesaplamalar yapabilecekleri belirtildi.

NASA’ya göre sütunların hemen dışında görülen kırmızı objeler büyük gaz ve toz bulutu kümelerinin kendi yerçekimleri ile toplanarak kütle kazanan oluÅŸum aÅŸamasındaki genç yıldızlar.

Sütunların dış çeperindeki kızıl dalgalı lav gibi görünen çizgiler ise oluşumu devam eden yıldızlardan püsküren maddeler olduğu ve sadece birkaç yüz bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Yapımı 20 yıl süren ve 9 milyar dolara mal olan Webb kızılötesi teleskopu NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ile ortaklaÅŸa olarak 25 Aralık 2021’de fırtlatılmıştı. Bir ay sonra da dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta güneÅŸ etrafındaki yörüngesine ulaÅŸtı.