Yeni akademik dönemde 898 binin üzerinde kişinin ilk kez yükseköğrenim hayatına başlayacağı biliniyor. Türkiye genelinde yükseköğretim öğrencilerine yönelik yurt kapasitesinin bütün üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmeye yetmediği ise bir gerçek. Yüz binlerce gencin üniversite eğitimi almak için barınma sorunuyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
Özellikle büyükşehirlerde kira fiyatlarının fahiş oranda arttığı bir dönemde belediyeler, barınma ihtiyacı için üniversite öğrencilerinin yanında olmaya çalışıyor. CHP’li belediyelerin bünyesindeki uygun tesis, lojman ve misafirhane gibi yerlerin öncelikle, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencileri için kullanılmasına yönelik çalışmalara başlandığı duyuruldu.
Fiziki barınma imkanının yanı sıra ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine hayırsever vatandaşların burs vermesi ya da nakdi yardım yapması için de belediyeler aracı olacaklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Üniversite öğrencisi gençlerimizin barınma sorunun giderilmesi için CHP’li belediyelerimizin bulunduğu bütün kentlerde çalışma yapılacak” dedi.
Depremzedeler de unutulmadı
Barınma sorunu sadece üniversite öğrencilerini değil, depremzedeleri de yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan İzmir depreminin ardından evleri hasar gören binlerce vatandaş, geçici olarak yurtlara yerleştirilmişti. Ancak yeni eğitim-öğretim yılında bu yurtların boşaltılması gerekiyor.
Bu durumda depremzedelerin sokağa atılması ya da üniversite öğrencilerinin yurtlara yerleştirilememesi gibi bir ikilem ortaya çıkıyor. Bu konuda da belediyelerin çözüm üretmesi gerekiyor.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Üniversite yerleştirme tercihlerinin açıklanmasıyla birlikte özellikle yeni yerleşen öğrenciler tıpkı depremzedeler gibi barınma sorunuyla karşı karşıya kalacak. Yani ya depremzedeler sokağa atılacak ya da üniversite öğrencileri yurtlara yerleştirilemeyerek yüksek kiralarla ev tutmaya mahkum edilecek” diye konuştu.
Akın, depremzedelerin ve üniversite öğrencilerinin mağdur edilmemesi için hükümetin acilen adım atması gerektiğini vurguladı.
Barınma yerinin kalitesi akademik başarıyı etkiliyor
Barınma sorunu ekonomik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Öğrenciler ekonomik yetersizlik nedeniyle başka barınma yolları aramak zorunda kalıyor. Ekonomik eşitsizlik, eğitim eşitsizliği getirerek akademik başarıda düşüşe neden oluyor. Barınma yerinin kalitesi ve koşulları öğrenci üzerinde doğrudan etkili oluyor.
NHY/ VOA Türkçe, Karar
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024