Türkiye, KKTC’de mülklerine eriÅŸemeyenlere tazminat ödemeye mahkum edildi

Türkiye, Kıbrıs’ın kuzeyindeki mülklerine eriÅŸemeyen kiÅŸilere 60 milyon euroluk tazminat ödemeye mahkum edilmiÅŸti. Ancak bu kararı uygulamadığı için Avrupa Konseyi’nden sert tepki aldı.

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), 2005 yılında verdiÄŸi bir kararda, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) mülkiyet haklarını ihlal ettiÄŸine hükmetmiÅŸti. Mahkeme, Türkiye’nin 1974’teki askeri müdahaleden sonra adanın kuzeyinde kalan ve Rumların mülkiyetinde olan taşınmaz mallara eriÅŸimini engellediÄŸini belirtmiÅŸti. Bu nedenle, Türkiye’nin hakları ihlal edilen kiÅŸilere 40 milyon euro tazminat ödemesine ve kararın ilk verildiÄŸi tarihten bu yana tahakkuk eden yaklaşık 20 milyon euroluk faizi de ödemesine karar vermiÅŸti.

Ancak Türkiye, bu kararı tanımadığını ve uygulamayacağını açıklamıştı. Türkiye, KKTC’nin bağımsız bir devlet olduÄŸunu ve AÄ°HM’nin yetkisinin olmadığını savunmuÅŸtu. Ayrıca, Türkiye, KKTC’de mülkiyet sorununu çözmek için İç Tazminat Komisyonu adlı bir mekanizma kurulduÄŸunu ve bu komisyonun AÄ°HM tarafından da tanındığını ileri sürmüştü.

Bununla birlikte, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AÄ°HM’nin verdiÄŸi kararları denetlemek üzere üç ayda bir toplanan bir organ olarak, Türkiye’nin tazminat ödemesi konusunda ısrarcı oldu.

Komite, son toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tazminat ödemesindeki gecikmelerin sadece bireysel maÄŸdurları tazminattan mahrum bırakmakla kalmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olarak uluslararası yükümlülüklerine de açıkça saygısızlık teÅŸkil ettiÄŸine dikkat çekti. Komite, Türk makamlarını, bir kısmı 2007’den bu yana ödenmemiÅŸ olan ‘adil tazminatı’, tahakkuk eden faiziyle birlikte, daha fazla gecikmeden ödemeye davet etti.

Türkiye’nin bu talebe nasıl cevap vereceÄŸi merak konusu. Zira Türkiye, AÄ°HM’ye en fazla baÅŸvuru yapılan ülke konumunda. 2022’de toplam 45 bin 500 baÅŸvuru gerçekleÅŸirken bu rakam, 44 bin 250 baÅŸvurunun yapıldığı bir önceki yıla göre artış gösterdi. Bu baÅŸvuruların büyük bir kısmı insan hakları ihlalleriyle ilgili. AÄ°HM’nin bir çok kararına uymayan, uygulamaktan kaçan Türkiye’nin bu karara uyması da beklenmiyor… Klasik “yok hükmündedir” açıklaması yapılarak konunun geçiÅŸtirmesi bekleniyor…