Bursa’da sendikalı oldukları için işten atılan iki işçiye AYM’den haklılık kararı

Bursa’da Aunde Teknik Tekstil A.Ş.’de çalışırken Öz İplik İş Sendikası’na üye olmaları nedeniyle işten atılan E.Y.K. ve M.G. isimli iki işçi, hukuk mücadelesini kazandı. İşveren, işçilerin “iş performansının ciddi oranda düşmesi” ve “işe olan bağlılığının azalması” gerekçeleriyle işten çıkardığını iddia etmişti. Ancak işçiler, bu iddiaların asılsız olduğunu ve sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atıldıklarını belirterek dava açtılar.

İşe iade ve tazminat kararı 

Davayı gören ilk derece mahkemesi, işçilerin sendikal faaliyetlerinden dolayı işten atıldıklarını tespit ederek, işe iade edilmelerine ve sendikal tazminat ödenmesine karar verdi. İşverenin itirazını değerlendiren Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi de işe iade kararını onadı ancak sendikal tazminat talebini reddetti. Bunun üzerine işçiler, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundular.

AYM, işçilerin sendika hakkının ihlal edildiğine hükmederek, yeniden yargılama yapılmasına ve her iki işçiye de 18 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM kararı önemli bir emsal…

İşçilerin avukatı Göksel Özerkan, Artı Gerçek’ten Ezgi Bulut‘a yaptığı açıklamada, AYM kararının işçi haklarının ve sendika özgürlüğünün korunması açısından önemli bir emsal niteliği taşıdığını söyledi. Özerkan, AYM’nin bu kararında yaptığı değerlendirmelerin, gelecekte benzer davalar için örnek olacağını ifade etti.

Sendikalı işçiler direnmeye devam ediyor

Öz İplik İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Serkan Aşçı da “Özgürlük kısıtlamalarının her geçen gün daha fazla arttığı şu günlerde, beş yıllık bir süreç sonunda davanın kazanımla sonuçlanması çok kıymetli. Davaların sonuçlanması uzun yıllar da sürse de kazanan; direnen sendikalı işçiler oluyor. Sendikamıza üye oldukları için işten çıkarılan tüm işçiler haklarını alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

NHY/ Artı Gerçek