Savaşın Rusya’ya maliyeti günlük 900 milyon dolar…

Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgal operasyonun günlük 900 milyon doları bulan maliyeti gelecek yıllarda hissedilecek.

Askeri haberlere odaklanan bir medya kuruluÅŸu olan SOFREP’in genel yayın yönetmeni Sean Spoonts’a göre, üçüncü ayına giren iÅŸgal operasyonunda ve Rusya’nın askeri saldırıyı sürdürmesi için günde yaklaşık 900 milyon dolar gerekiyor.

SOFREP’in tahminine göre, bu ağır fiyatta birkaç faktör rol oynuyor. Buna Ukrayna’da savaÅŸan Rus askerlerine ödeme yapılması; onlara mühimmat, mermi ve roket saÄŸlamak; ve kaybolan veya hasar gören askeri teçhizatın onarım maliyeti. Spoonts’a göre Rusya, savaÅŸ sırasında ateÅŸlenen ve her biri yaklaşık 1,5 milyon dolar harcanan binlerce kritik silah ve seyir füzesi için de ödeme yapmak zorunda.

Newsweek’te yer alan habere göre, bu rakamlar, Rusya’nın Åžubat ayı sonlarında iÅŸgali baÅŸlattıktan sonra uygulanan ağır ekonomik yaptırımlar nedeniyle mali olarak ne kadar kaybettiÄŸini dikkate almıyor. Beyaz Saray’a göre, Rusya birliklerini geri çekse bile bu yaptırımlar yürürlükte kalabilir.

Birçok kiÅŸi, askeri üstünlüğü göz önüne alındığında, Rusya’nın iÅŸgalden kısa bir süre sonra Ukrayna’yı hızla bozguna uÄŸratacağına inanıyordu. Ancak, Rusya bu noktaya kadar çok fazla askeri baÅŸarı elde edemedi. Güçler, baÅŸkent Kiev’in kontrolünü ele geçirmeyi baÅŸaramadı ve diÄŸer büyük ÅŸehirlerde mücadele etti. Pentagon basın sekreteri John Kirby, Rus güçlerinin her hareketinin Ukraynalılar tarafından güçlü bir direniÅŸle karşılandığını belirtti.

Kirby, “Size söyleyebileceÄŸim tek ÅŸey, Rusların Donbas’ta ve güneyde yapmak istediklerine inandığımız türden bir ilerleme kaydetmediÄŸi. Programın gerisinde olduklarına inanıyoruz” diyor.

Doğrudan kayıplar 7 milyar dolar

Rusya’nın baÅŸarısızlıkları hem maddi hem de can kaybı açısından Rusya’ya büyük bir maliyet getiriyor, ancak Kremlin askeri kayıplarla ilgili rakamları açıklamaktan çekiniyor. Putin’in açıklamasından iki hafta sonra yayınlanan bir araÅŸtırma, savaÅŸtan kaynaklanan doÄŸrudan kayıpların Rusya’ya yaklaşık 7 milyar dolara mal olduÄŸunu buldu.

CNBC’den 14 Mart’ta yer alan bir habere göre, iÅŸgallerinin bir sonucu olarak ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların ülke üzerinde yıkıcı etkileri oldu ve Rus vatandaÅŸları tarafından on yıllar boyunca hissedilmesi muhtemel.

Habere göre, bazıları Rusya’nın yaÅŸam standardının önümüzdeki beÅŸ yıl boyunca düşürülebileceÄŸine inanarak, Rus rublesi çöktüğü için Rus ekonomisi 30 yıl kadar geriye gidebilir.

GSYİH yüzde 15 düşecek

70’den fazla ülkedeki firmaları temsil eden bir finansal düşünce kuruluÅŸu olan Uluslararası Finans Enstitüsü, Business Insider’a göre ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYÄ°H) bu yıl muhtemelen yüzde 15 düşeceÄŸini belirtiyor.

Forbes Ukrayna’ya göre, Ukrayna, Nisan ayında Rus savaÅŸ gemisi ve donanmanın amiral gemisi Moskova’nın batması ve tahmini 750 milyon dolarlık zararla Rusya’ya ağır bir darbe vurdu.

Nisan ayında, Ukrayna’nın savaşın baÅŸlamasından bu yana 5.000’den fazla Rus ekipmanını imha ettiÄŸini, ancak Moskova’nın açık ara en pahalı hedef olduÄŸu belirtiliyor.

Kirby, muazzam silah maliyetine rağmen, Rus kuvvetlerinin hassas güdümlü füzelerle amaçlanan hedefleri vurmadığına dair kanıtlar olduğunu söyledi. Operatörlerdeki olası yetersizlikler de dahil olmak üzere çok sayıda faktörün sorumlu olabileceğini söyledi.

Ukrayna’da altyapıda büyük hasar

Bu arada, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in ülkede Zafer Bayramı olarak kutlanan ve Nazi Almanyası’nın yenilgisini iÅŸaret eden 9 Mayıs’ı Ukrayna’ya resmen savaÅŸ ilan etmek için kullanabileceÄŸine dair artan endiÅŸeler var.

Ancak Rus yetkililer, bir Kremlin sözcüsünün “böyle bir ihtimal bulunmadığını” belirterek, reddediyor.

Ukrayna da Rusya’nın iÅŸgali nedeniyle ağır bir ekonomik etkiyle karşı karşıya. Wall Street Journal’ın haberine göre, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodimir Zelenskiy, ülkenin ekonomisine ve altyapısına verilen hasarı onarmak için yüz milyarlarca dolara ihtiyaç duyacağını söylüyor.