Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yılbaşı zammı

Türkiye’de otoyol ve köprü geçiÅŸ ücretlerine 1 Ocak 2024’ten itibaren zam yapılacağı açıklandı. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından iÅŸletilen otoyol ve boÄŸaz köprülerinin geçiÅŸ ücretleri ortalama yüzde 76 oranında artırılırken, yap iÅŸlet devret (YÄ°D) modeliyle özel ÅŸirketler tarafından iÅŸletilen otoyol ve köprülerin geçiÅŸ ücretlerindeki artışsa ortalama yüzde 50 oldu.

Zamla birlikte KGM’nin iÅŸlettiÄŸi otoyollarda otomobil için en düşük geçiÅŸ ücreti 9 liradan 15,85 liraya, en yüksek geçiÅŸ ücreti ise 84 liradan 147,84 liraya yükseldi. BoÄŸaz köprüleri tek yön otomobil geçiÅŸ ücretiyse 15 liradan 26,4 liraya çıktı.

YÄ°D projelerine ait köprülerin otomobil için geçiÅŸ ücretleriyse şöyle belirlendi: Osmangazi Köprüsü’nde 290 liradan 435 liraya, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 295 liradan 442,5 liraya, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ise 35 liradan 52,5 liraya yükseldi.

Yeni fiyat tarifeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zam kararının gerekçesi olarak ise enflasyon, döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar gösterildi.

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki zam vatandaşları zor durumda bıraktı. Birçok sürücü, zamların kendilerini olumsuz etkileyeceğini ve alternatif yollar arayacaklarını söyledi. Bazı sürücüler ise zamların haksız olduğunu ve geri çekilmesini istedi.

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki zam kararı, uzmanlar tarafından da eleştirildi. Uzmanlar, zamların ekonomik krizi derinleştireceğini, taşımacılık maliyetlerini artıracağını ve enflasyonu yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlar, zamların sosyal adalet ilkesine aykırı olduğunu ve vatandaşların tepkisine neden olacağını da ifade etti.