Fransa’da imam kararı: ‘Kendi ülkemizde yetiÅŸtireceÄŸiz’

Fransa İçiÅŸleri Bakanı Gerald Darmanin’in açıklamasına göre, 1 Ocak 2024’ten itibaren Fransa’da yabancı ülkelerden imam görevlendirilmeyecek. Bu karar, Fransa Ä°slamı Forumu’nun (FORIF) önceliklerinden biri olarak belirtiliyor.

Fransa Ä°slam Konseyi’nden (CFCM) yapılan açıklamada, bu kararın Fransa’daki mevcut görevlendirilmiÅŸ imamların durumu ve ramazan ayı için görevlendirilen imamların durumunu da kapsadığı belirtildi.

CFCM’nin açıklamasında, Fransa’da görev yapan 270 imamın yabancı ülkelerden geldiÄŸi ve bunun bu ülkede görevli imamların yüzde 10’undan az bir orana tekabül ettiÄŸi kaydedildi.

Açıklamada, Fransa’da mevcut tüm dinlerin farklı nedenlere dayalı olarak, din görevlisi eksikliÄŸiyle karşı karşıya olduÄŸuna iÅŸaret edildi ve bu baÄŸlamda ülkede aktif olarak görev yapan 75 yaşın altındaki 7 bin Katolik papazdan 2 bininin yabancı ülkelerden geldiÄŸi ifade edildi.

Müslüman cemaatinin de bu konuda zorluk çektiÄŸine deÄŸinilen açıklamada, “Ä°mamların belirsiz statüsü ve birçok caminin imamları makul maaÅŸlarla iÅŸe alacak mali kapasiteden yoksun olması nedeniyle, mesleÄŸe ilgi uyandırmak zordur” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, mevcut mütevazı Müslüman eğitim enstitülerine kayıtlı adayların öğrenci statüsünün bulunmadığına, dolayısıyla diğerleri gibi bir öğrenci hayatına sahip olamadığına ve eğitimlerinin sonunda tanınan bir diploma alamadıklarına dikkat çekildi.

Bu zorluklarla ilgili çözümlerin düşünülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, bu zorlukların sadece mali değil aynı zamanda hukuki ve yasal nitelik taşıdığı kaydedildi.

CFCM’nin açıklamasında, bu meseleye, temsil ettiÄŸi camilerin yerel liderleriyle birlikte çözüm aramayı amaçladığı belirtildi.

Fransa’nın bu kararı, ülkedeki Ä°slami camia tarafından farklı ÅŸekillerde karşılandı. Bazı kesimler, bu kararı olumlu deÄŸerlendirirken, bazıları da kararı Fransa’nın Ä°slami cemaat üzerindeki kontrolünü artırma çabası olarak yorumladı.