Türkiye’de işçi ölümleri durdurulamıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, 2025 yılının Ocak ayında en az 177 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. En çok ölüm, inşaat, taşımacılık, konaklama ve tarım sektörlerinde yaşanırken, trafik kazaları, yüksekten düşme, ezilme ve elektrik çarpması en sık rastlanan ölüm nedenleri oldu.
Depremin İkinci Yılında İşçi Ölümleri Devam Ediyor
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Depremin ardından işçilerin yaşam koşulları ve çalışma şartları zorlaşırken, yeniden inşa sürecinde işçi ölümleri dikkat çekiyor. Verilere göre, 2023 yılında deprem sonrası en az 51, 2024 yılında en az 107 ve 2025’in ilk ayında en az 11 olmak üzere toplamda 169 işçi yeniden inşa faaliyetlerinde yaşamını yitirdi.
Ölümler en çok Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da yoğunlaşırken, Adıyaman Merkez İndere (Zey) Köyü TOKİ inşaatlarında son 10 ayda 10 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Kartalkaya Grand Kartal Otel Yangını: 78 Kişi Hayatını Kaybetti
Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 36’sı çocuk 78 kişi yaşamını yitirdi. TMMOB ve uzmanlar, otelde en temel yangın önlemlerinin alınmadığını, denetim eksiklikleri nedeniyle yangının faciaya dönüştüğünü vurguladı.
Yangın sonrası yetkililerden açıklamalar gelse de, uzmanlar denetimlerin yetersizliğine ve mevzuatların patronların taleplerine göre esnetildiğine dikkat çekiyor.
Ocak ayında yaşamını yitiren işçilerin 13’ü göçmen işçiydi. Irak, Suriye, Afganistan, Kenya, Endonezya, Filistin, İran ve Türkmenistan uyruklu işçilerin ölümü, göçmen işçilerin güvencesiz çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirdi.
Kadın İşçilerin Ölümü Toplu İş Cinayetlerinde Öne Çıkıyor
Ocak ayında iş cinayetlerinde ölen 15 kadın işçi içinde, özellikle toplu iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler dikkat çekti. Denizli’de bir cam fabrikasına işçi taşıyan servisin devrilmesi, Bolu ve İstanbul’daki otel yangınlarında kadın işçilerin ölümü, kadın işçilerin iş güvenliğinden yoksun çalışma koşullarını gözler önüne serdi.
Emeklilik Çağında Çalışırken Ölenler Artıyor
Ocak ayında hayatını kaybeden işçilerin yüzde 36’sı, yani her üç işçiden biri 50 yaş ve üzerindeydi. Emekliliğe hak kazanamayan ya da düşük maaş nedeniyle çalışmaya devam eden işçilerin güvencesiz koşullarda çalışmaya mecbur bırakıldığı belirtiliyor.
İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin önüne geçmek için işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması, devletin etkin denetimler yapması ve sendikal örgütlenmenin engellenmemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de iş cinayetleri her ay yüzlerce işçinin canını alırken, yetkililerin bu soruna kalıcı çözümler üretmesi bekleniyor.
- Ocak Ayında En Az 177 İşçi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti - 6 Şubat 2025
- Meclis’teki Kadına Åžiddet Komisyonu’nda Skandal: 11 Yıl Öncesinin Verileriyle Sunum Yapıldı - 6 Åžubat 2025
- 30 Milyonluk Borç Pazarlığı: Memleket Partisi’nin CHP’ye Katılımı Krize Dönüştü - 6 Şubat 2025