Meclis’teki Kadına Şiddet Komisyonu’nda Skandal: 11 Yıl Öncesinin Verileriyle Sunum Yapıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kurulan komisyonda yapılan sunum tartışma yarattı. Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu’nun, 2008 ve 2014 yıllarına ait araştırma verilerini paylaşması hem iktidar hem de muhalefet vekillerinin tepkisini çekti. Komisyon üyeleri, kadına yönelik şiddet gibi hayati bir konuda güncel araştırma yapılmamasına tepki gösterirken, bazı vekiller bu durumun bilinçli bir tercih olup olmadığını sorguladı.

“11 Yıldır Yeni Araştırma Yapılmadı mı?”

Komisyonun AKP’li Başkanı Hulki Cevizoğlu, sunumdaki verilerin 11 yıl öncesine ait olmasına dikkat çekerek, “Araştırma sonuçları günümüze ışık tutacak mı?” diye sordu. Diğer komisyon üyeleri de bu soruya katılarak, neden güncel bir araştırma yapılmadığını sorguladı. Cevizoğlu, “Bu kadar önemli bir konuda on bir yıldır başka bir araştırma yapılmadı mı? Yapmanıza engel ya da yasak mı var?” diye tepki gösterdi.

Doç. Dr. Kaptanoğlu ise bu araştırmaların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, 2023 yılında yeni bir çalışma yapıldığını ancak sürecin ihale iptali ve bütçe sorunları nedeniyle uzadığını söyledi.

Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı ise, “Bakanlık bu araştırmaları yapmayalım mı diyor? Üniversiteye bu konuda özel bütçe tahsisi mi gerekiyor?” diyerek bakanlığın sürece neden müdahale etmediğini sorguladı.

Kadına Şiddet Gerçeklerini Örtbas Etme Çabası mı?

Muhalefet vekilleri, AKP hükümetinin kadına yönelik şiddet oranlarını düşük göstermek için güncel verileri paylaşmaktan kaçındığını öne sürdü. Kadına yönelik şiddet gibi toplumun en önemli sorunlarından biri hakkında 11 yıl öncesine ait verilerle yapılan sunum, iktidarın bu konuda kamuoyuna “durum söylendiği kadar kötü değil” mesajı vermeye çalıştığı şeklinde yorumlandı.

Öte yandan, Türkiye’de her yıl kadına yönelik şiddet vakalarının artmasına rağmen, devlet kurumlarının yeni araştırmalar yapmaması ve mevcut verilerin güncellenmemesi, bu alandaki ihmali gözler önüne serdi.

Kadına şiddet gibi kritik bir konuda güncel araştırmaların yapılması gerektiğini vurgulayan muhalefet vekilleri, devletin bu konudaki sorumluluktan kaçmaması gerektiğini belirtti. Ancak komisyonun bu eleştirilere nasıl yanıt vereceği ise belirsizliğini koruyor.