Dünyada meydana gelen büyük çaplı nükleer santral kazalarının ardından bazı ülkelerde ortaya çıkan kamu baskısı, nükleer teknolojinin terk edilmesine yol açtı. Üreticiler ise, yeni nesil reaktörlerin çok daha güvenli olduğunu ve nükleer enerjinin, küresel ısınmaya neden olan hava kirliliğini büyük oranda azaltacağını söylüyor.
Washington eyaletinde, eskiden Amerika’nın nükleer silahları için plütonyum üreten hurda bir tesiste, radyoaktif atık içeren bir tünelin çökmesiyle, nükleer teknolojiyle ilgili kaygılar yeniden canlandı.
Tünel çöktüğünde tesis boşmuş. Yani kimse yaralanmamış veya radyasyona maruz kalmamış. Ancak yetkililer, eski nükleer tesislerin birçoğunun artık tamir edilemeyecek kadar yıprandığını kabul ediyor.
Amerika Enerji Bakanı Rick Perry, kazanın nedenini araştıracaklarını belirtiyor.
Nükleer tesislerin kullanımına son verirken daha sıkı güvenlik önlemlerinin uygulanması, bölgenin daha iyi temizlenmesi ve radyasyondan arındırılması çok zaman ve para gerektiriyor.
Hükümetin 30 yıl önce dört nükleer enerji santralini kapatma kararı aldığı İtalya’da, Garigliano tesisindeki kapatma çalışmaları hala sürüyor.
Çin’de ise, yeni ve daha güvenli nükleer enerji santralleri, ülkenin hava kirliliği sorununa en iyi çözüm olarak görülüyor. Pekin’de düzenlenen bir nükleer enerji fuarına katılan Çinli ve uluslararası firmalar en yeni teknolojilerini tanıtmak için yarıştı.
Öte yandan, Japonya’da 2011’de yaşanan Fukushima faciasından sonra, Çin’de ve İtalya’da halk, güvenlik konusunda hala kaygılı.
Nükleer enerji uzmanları, bu kaygıları gidermek için, nükleer santrallerin yerleşim bölgelerinden uzakta, denizde yüzecek şekilde inşa edilmesini öneriyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024