Danıştay 5. Dairesi’nin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkilendirilen 414 hakim ve savcı hakkında göreve iade kararı almasının ardından, iktidar cephesinden gelen tepkileri değerlendiren bir üst düzey Danıştay üyesi, yargı mensuplarının baskı ve tehdit altında olduğunu ifade etti.
Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan üst düzey bir Danıştay üyesi, 5. Daire’ye yönelik olarak, “Habercilik sınırlarını aşan ve yargıyı baskı altına almaya çalışan haberlerin” olduğunu belirterek, bu tür haberlerin ‘yargıyı itibarsızlaştırma girişimi olduğunu’ vurguladı.
414 hakim ve savcının göreve iade edilmesi kararları ile Fetullah Gülen’e ait bir video arasında bağlantı kurulmaya çalışıldığını belirten Danıştay üyesi, “FETÖ ile ilişkili oldukları iddia edilen hakimlerin bir anda mesleklerine döndürüldüğü izlenimi yaratılmaya çalışılıyor. Dosyalarla ilgili hukuki bilgiye sahip olmayan ve herhangi bir belgeye dayanmayan yorumların objektif olmadığını söylemek mümkün değil” dedi.
Üye ayrıca, HSK tarafından KHK ile ihraç edilen 4600 hakim ve savcıya karşı başlatılan davalara ilişkin bilgi verdi. 23 Ocak 2017’den itibaren yargı yolunun açılmasının ardından 5. Daire’nin bu davaları incelemeye yetkili kılındığını ifade eden üye, 4186 davadan bazılarının, somut delillere dayanmadığı için ‘FETÖ’ ile irtibat ve ilişkilendirme yapılmadığı gerekçesiyle reddedildiğini söyledi.
Bununla birlikte, bazı dosyaların, mahkumiyet veya takipsizlik kararlarına rağmen meslekten çıkarılma gerekçesi olarak kullanılan bilgi ve belgelerin, hakimlerin FETÖ ile ilişkilendirilmesine yeterli olmadığına karar verildiğini belirtti.
Ancak, 414 hakim ve savcının ihraç edilmesine ilişkin verilen kararların incelenmesinde, somut verilere dayanmadan alındığı ve yargılama sürecinde gerekli delillerin sunulmadığı tespit edildiğini söyleyen Danıştay üyesi, bu kararların yargı bağımsızlığına ve adalet ilkesine zarar verdiğini ifade etti.
Son olarak, Danıştay üyesi, 2006 yılında gerçekleşen hain saldırı öncesinde hedef haline getirilen yargı mensuplarını hatırlatarak, bu tür baskıların ve tehditlerin yargı bağımsızlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danıştay’ın aldığı kararlar hakkında yaptığı açıklamaları hatırlatan üye, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un FETÖ ile mücadeledeki kararlılık mesajını da aktardı.
Hakimler Savcılar Kurulu (HSK), konuyla ilgili gelen tepkilerin ardından 414 hakim ve savcı hakkında inceleme başlattı.
NHY/ Sözcü, Artı Gerçek
- Evrenin Eski Galaksileri: Büyük Keşif ve Yeni Teoriler - 5 Aralık 2024
- Putin’den ABD’nin Orta Doğu Politikalarına Sert Eleştiri - 4 Aralık 2024
- Fransa’da Kriz: Hükümet Güvenoyu Alamadı ve Düştü - 4 Aralık 2024