Erzincan Ä°liç’teki madeni iÅŸleten Anagold Madencilik’in vergi borcu silinmiÅŸ

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan Ä°liç’te yaÅŸanan toprak kayması felaketinin yaÅŸandığı altın madenini iÅŸleten Anagold Madencilik’in vergi borcunun silindiÄŸini açıkladı.

Erzincan Ä°liç’te altın madeninde yaÅŸanan felaketinin ardından ortaya çıkan bir vergi borcu silme olayı gündeme bomba gibi düştü. Madeni iÅŸleten Anagold Madencilik’in yüzde 80 hissesine sahip olan ABD ve Kanada merkezli SSR Mining ÅŸirketinin Türkiye’de ödemesi gereken 222 milyon TL’lik vergi, faiz ve ceza tutarı silindi. Bu olay, ABD Federal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun belgelerinde de yer aldı.

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Erzincan Ä°liç’te felaket yaÅŸanan altın madenini iÅŸleten Anagold MadenciliÄŸin yüzde 80 ortağı olan, ABD Denver, Kanada Toronto merkezli SSR Mining’in 2023 yılı finansal tablolarına göre Ä°liç’teki maden ocağıyla ilgili ÅŸirketin Türkiye’de silinen vergi, faiz ve ceza tutarı 7 milyon 218 bin dolar. Güncel kurla 222 Milyon TL. Kaynak: ABD Federal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu” dedi.

Yavuzyılmaz, ayrıca, toprak kaymasının bu madenin çevreye verdiÄŸi zararın bir sonucu olduÄŸunu belirterek, “Bu madenin iÅŸletilmesi için verilen ÇED raporlarının iptal edilmesini istiyoruz. Bu madenin iÅŸletilmesi hem doÄŸamızı hem de ekonomimizi tahrip ediyor” diye konuÅŸtu.