Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2023 yılında 818 milyar 182,9 milyon lira zarar açıklaması, Türkiye ekonomisi üzerinde tartışmalara neden oldu. Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Han Gür, “Kur Korumalı Mevduat’ın Türkiye ekonomisinin başına büyük dert açtığı” değerlendirmesinde bulunurken, ekonomi yazarı Uğur Gürses ise zararın nasıl karşılanacağı konusunda endişelerini dile getirdi.
Gür, Merkez Bankası’nın zararını, özellikle seçim sonrasına bırakmanın dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, Kur Korumalı Mevduat’ın Türkiye ekonomisine zarar verdiğini ifade etti. Bu mevduat türünün, faizlerin düşürülmesi politikasının bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve zararının devlete yansıtılmasının yanlış bir karar olduğunu belirtti. Gür, enflasyonun düşürülmesi için maliyetin genellikle dar gelirli ve emekçi kesime yansıtıldığını düşündüğünü söyledi.
Uğur Gürses ise zararın kaynağını 2021’de çıkarılan Kur Korumalı Mevduat uygulamasında gördüğünü belirtti. Bu politikanın, hükümetin politik hatalarını örtmek amacıyla çıkarıldığını ve devasa bir zarara neden olduğunu ifade etti. Zararın karşılanması konusunda normal koşullarda Hazine’nin devreye girmesi gerektiğini dile getirdi ve benzer durumların geçmişte olduğunu hatırlattı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın gerçekleşmemiş zararının da bulunduğunu ve bu zararın da dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Her iki değerlendirme de, Merkez Bankası’nın zararının Türkiye ekonomisi için ciddi bir sorun olduğunu ve zararın nasıl karşılanacağı konusunda çeşitli önerilerin olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, ekonomi yönetiminin ve politikalarının önemli bir tartışma konusu olarak kalacağını gösteriyor.
NHY/ ANKA Haber Ajansı
- CHP’nin Olağanüstü Kurultayı İçin Mahkemeden Onay - 26 Mart 2025
- Türkiye Yayıncılar Birliği: Halkın Taleplerine Kulak Verin - 26 Mart 2025
- Berkay Gezgin: “Bu Dava Siyasi, Sesimizi Duyurmaya Devam Edin” - 26 Mart 2025