İngiltere’de ara seçim: İşçi Partisi 23 yıl sonra zafer kazandı

İngiltere’de yapılan ara seçimlerde İşçi Partisi, Kingswood ve Wellingborough seçim bölgelerinde Muhafazakar Parti’yi geride bırakarak 23 yıl sonra ilk kez bu koltukları kazandı. Bu sonuç, Rishi Sunak hükümetinin popülaritesindeki düşüşün bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Wellingborough’da İşçi Partisi adayı Gen Kitchen, Muhafazakar Parti’nin 2019 genel seçimlerinde 18 bin 460 oy farkla kazandığı seçim bölgesinde, 13 bin 844 oyla koltuğu aldı. Kitchen, bu sonucun “hükümetin vatandaşları dinlemediğini ve onların ihtiyaçlarını karşılamadığını” gösterdiğini söyledi.

Kingswood’un Güney Gloucestershire seçim bölgesinde ise İşçi Partisi adayı Damien Egan, Muhafazakar Parti’nin çevre politikalarına tepki göstererek istifa eden Chris Skidmore’un yerine aday gösterilen Sam Bromiley’i 11 bin 176 oyla yenerek koltuğu kazandı. Egan, bu zaferin “hükümetin çevre krizine karşı yeterli önlem almadığını” ortaya koyduğunu belirtti.

Bu ara seçimler, İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin uzun süredir elinde tuttuğu koltukları kaybetmeye başladığının bir işareti olarak görülüyor. Geçen yıl yapılan Batley ve Spen ara seçiminde de İşçi Partisi adayı Kim Leadbeater, Muhafazakar Parti adayı Ryan Stephenson’u sadece 323 oy farkla geride bırakarak koltuğu korumuştu.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, bu sonuçlardan memnuniyet duyduğunu ve partisinin “geri döndüğünü” söyledi. Starmer, “Bu ara seçimlerde gördüğümüz şey, halkın hükümetten bıktığı ve değişim istediğidir. İşçi Partisi olarak biz de bu değişimi sağlamaya hazırız.” dedi.

Muhafazakar Parti ise bu sonuçları kabullenmek zorunda kaldı. Başbakan Rishi Sunak, seçmenlere teşekkür ederek, “Bu ara seçimlerde bize oy veren herkese teşekkür ederim. Bu sonuçlar bizim için hayal kırıklığı yarattı ancak bunlardan ders çıkarmaya ve ülkemizi daha iyi bir yere getirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bu ara seçimlerin ardından İngiltere’de siyasi dengelerin nasıl değişeceği merak konusu. Bir sonraki genel seçimin 2024 yılında yapılması bekleniyor.