CHP’li Yavuzyılmaz paylaştı: Maden faciasının ön bilirkişi raporu çıktı! Anagold ‘asli kusurlu’ değilmiş

Erzincan Ä°liç’te yaÅŸanan maden faciasının ön bilirkiÅŸi raporu sonuçlandı. Rapora göre, Anagold Madencilik iÅŸvereni asli kusurlu bulunmadı. Ancak, raporda işçi ve yöneticilerde asli kusurlar tespit edildi.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın sosyal medya hesabından paylaÅŸtığı raporda, asli kusurun, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle işçi ve yöneticilerde olduÄŸu belirtildi. Rapora göre, operasyon direktör vekili, riskli durumları analiz ettirmedi ve çalışanları risklerden korumak için gerekli tedbirleri almadığı için asli kusurlu bulundu.

Raporda ayrıca, şantiyede ortaya çıkması muhtemel tehlikeli durumların belirlenerek risklerden korunması için gerekli tedbirlerin alınmaması, işyerinde çalışanların sağlıklarını olumsuz yönde etkilenmemesi için gerekli denetim ve gözetim mekanizmasının kurulmaması veya kurulmuşsa uygulanmaması gibi unsurlar belirtildi. Ayrıca, sabah yığın içinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilenmesi de asli kusur olarak değerlendirildi.

Raporda, uzun sürede oluşan açıklık ve çatlakların kapanmaması nedeniyle proses oksit müdürü, oksit operasyon baş mühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama süpervizörü gibi isimlerin asli kusurlu olduğu belirtildi. Ayrıca, alt işveren şirketlerden bazı çalışanların da sabah liçteki çatlakların tespit edilmesine rağmen gerekli tedbirleri almadıkları için tali kusurlu bulundukları kaydedildi.