Rus muhalif lider Navalny cezaevinde öldü

Muhalefet lideri ve Putin eleÅŸtirmeni Alexei Navalny’nin hapsedildiÄŸi Rus cezaevinde öldüğü açıklandı.

Rus haber ajansları, cezasını çektiÄŸi Sibirya cezaevi servisine dayanarak, hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin tek kiÅŸilik hücrede öldüğünü duyurdular.

Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in en katı muhalifi olan Navalny en son Ocak ayında Kuzey Kutup Dairesi’ndeki bir Rus ceza kolonisine nakledildiÄŸinde, video baÄŸlantısı aracılığıyla mahkemede gülümserken ve gülerken görülmüştü. DuruÅŸma, Navalny’nin ceza kolonisine karşı açtığı çok sayıdaki davadan biriyle ilgiliydi – bu dava, Navalny’nin ‘ceza hücresinde’ geçirdiÄŸi sürelerden birine itiraz ediyordu.

DuruÅŸmada 47 yaşındaki Navalny Kuzey Kutbu’nun havasıyla ilgili espriler yaptı ve nakledildiÄŸi eski hapishanesindeki yetkililerin bir parti verip vermediÄŸini sordu.

Navalny aşırıcılık suçlamasıyla hapis yatıyordu ve cumhurbaşkanı seçilmesini engellemek için 19 yıldır hapisteydi.

Daha önce de 20 AÄŸustos 2020’de sinir gazıyla yapıldığından şüphelenilen bir suikast giriÅŸiminden kurtulmuÅŸtu. Gözaltına alınacağını bilmesine raÄŸmen daha sonra Rusya’ya döndü.

Yapılan açıklamada, “16 Åžubat 2024 tarihinde, 3 numaralı ıslah kolonisinde, hükümlü Navalny A.A. bir yürüyüşün ardından kendini iyi hissetmedi ve neredeyse anında bilincini kaybetti” denildi.

IK-6’ya nakledilmeden önce 6 No’lu Cezaevi Kolonisinde aylarca tecritte kaldı.

Cezaevi üniformasını yanlış iliklemek gibi sözde küçük ihlaller nedeniyle defalarca küçük bir ceza hücresine konuldu.

Navalny, kendisine yapılan muameleye karşı açtığı davalarda ayrıca postalarını vermeyi reddettiklerini, yazı malzemelerinden mahrum bıraktıklarını, normal yemeklere ek olarak sipariş ettiği ve parasını ödediği yiyecekleri vermediklerini ve yakınlarının ziyaretine izin vermediklerini ileri sürdü. (ajans bizim)