Ukrayna’nın iki yıldan fazla süren savaşın ardından toparlanması ve yeniden inşası için Dünya Bankası tarafından 486 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç olduğu bildirildi.
Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Kiev hükümeti tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, Rus işgali altındaki Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanması için 486 milyar dolarlık bir bütçenin gerekli olduğunu ortaya koydu.
Bugün açıklanan tahmin, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023’e kadar olan dönemi kapsıyor.
Araştırmada, binalara ve altyapıya verilen doğrudan fiziksel zararın yanı sıra vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etkileri de hesaba katıldı. Geçen yılın mart ayında yapılan tahmin 411 milyar dolar olarak belirlenmişti.
Maliyet raporuna göre, ilk sırayı 80 milyar dolarlık konut ihtiyacı alıyor, bunu ulaşım için 74 milyar dolar ve ticaret/sanayi için 67,5 milyar dolar izliyor.
Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji, “486 milyar dolarlık miktar, inanılmaz derecede yüksek ve gerçek ihtiyaçları yansıtıyor” dedi. Ancak Banerji, savaşın başlangıcındaki yüksek hasar oranlarının hızla azaldığını da belirtti.
Rapora göre, savaştan kaynaklanan doğrudan zararın yaklaşık 152 milyar dolar olduğu ve kayıpların Donetsk, Harkiv, Luhansk, Zaporijya, Herson ve Kiev gibi bölgelerde yoğunlaştığı belirtiliyor. Ekonomik üretim ve ticaretteki aksaklıkların yanı sıra enkaz kaldırma gibi savaşla ilgili diğer maliyetlerin ise 499 milyar dolar daha ekleyeceği ifade ediliyor.
Yeni tahmin, Ukrayna’nın devlet bütçesi veya müttefiklerle uluslararası destek yoluyla karşılanan yeniden inşa ihtiyaçlarını içermiyor.
Ukrayna’nın toplam konut stokunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan yaklaşık 2 milyon konut biriminin hasar gördüğü veya yıkıldığı belirtiliyor. Ayrıca, 8,400 km otoyol, karayolu ve diğer ulusal yollar ile yaklaşık 300 köprünün savaştan etkilendiği ifade ediliyor.
Banerji, Ukrayna’nın 2024 yılında en acil onarımları karşılamak için yaklaşık 15 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyacı olduğunu ve bunun yaklaşık 5,5 milyar dolarının devlet bütçesi ve donör destekleriyle karşılandığını belirtti.
Ukrayna’nın ekonomik direncinin savaş karşısında kanıtladığına dikkat çeken Banerji, 2023’ün ilk üç çeyreğinde 4 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırımın Ukrayna’ya akmasıyla yabancı yatırımcıların iyi fırsatlar gördüğünü vurguladı.
- NHY/ Euronews
- Cumartesi Anneleri’nin 1030. Eylemi: İsmail Bahçeci İçin Adalet Talebi - 21 Aralık 2024
- Almanya Dışişleri Bakanı’nın Suriye Açıklamaları: Sevinç ve Kaygı Arasında - 21 Aralık 2024
- Almanya Magdeburg’da Noel Pazarı’nda Araçlı Saldırı - 20 Aralık 2024