Dünya Bankası: Ukrayna’nın yeniden inÅŸası için 486 milyar dolar gerekiyor

Ukrayna’nın iki yıldan fazla süren savaşın ardından toparlanması ve yeniden inÅŸası için Dünya Bankası tarafından 486 milyar dolarlık bir kaynaÄŸa ihtiyaç olduÄŸu bildirildi.

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Kiev hükümeti tarafından yürütülen yeni bir araştırmaya göre, Rus işgali altındaki Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanması için 486 milyar dolarlık bir bütçenin gerekli olduğunu ortaya koydu.

Bugün açıklanan tahmin, Rusya’nın 24 Åžubat 2022’de baÅŸlayan iÅŸgalinden 31 Aralık 2023’e kadar olan dönemi kapsıyor.

Araştırmada, binalara ve altyapıya verilen doğrudan fiziksel zararın yanı sıra vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etkileri de hesaba katıldı. Geçen yılın mart ayında yapılan tahmin 411 milyar dolar olarak belirlenmişti.

Maliyet raporuna göre, ilk sırayı 80 milyar dolarlık konut ihtiyacı alıyor, bunu ulaşım için 74 milyar dolar ve ticaret/sanayi için 67,5 milyar dolar izliyor.

Dünya Bankası DoÄŸu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji, “486 milyar dolarlık miktar, inanılmaz derecede yüksek ve gerçek ihtiyaçları yansıtıyor” dedi. Ancak Banerji, savaşın baÅŸlangıcındaki yüksek hasar oranlarının hızla azaldığını da belirtti.

Rapora göre, savaştan kaynaklanan doğrudan zararın yaklaşık 152 milyar dolar olduğu ve kayıpların Donetsk, Harkiv, Luhansk, Zaporijya, Herson ve Kiev gibi bölgelerde yoğunlaştığı belirtiliyor. Ekonomik üretim ve ticaretteki aksaklıkların yanı sıra enkaz kaldırma gibi savaşla ilgili diğer maliyetlerin ise 499 milyar dolar daha ekleyeceği ifade ediliyor.

Yeni tahmin, Ukrayna’nın devlet bütçesi veya müttefiklerle uluslararası destek yoluyla karşılanan yeniden inÅŸa ihtiyaçlarını içermiyor.

Ukrayna’nın toplam konut stokunun yaklaşık yüzde 10’unu oluÅŸturan yaklaşık 2 milyon konut biriminin hasar gördüğü veya yıkıldığı belirtiliyor. Ayrıca, 8,400 km otoyol, karayolu ve diÄŸer ulusal yollar ile yaklaşık 300 köprünün savaÅŸtan etkilendiÄŸi ifade ediliyor.

Banerji, Ukrayna’nın 2024 yılında en acil onarımları karşılamak için yaklaşık 15 milyar dolarlık bir kaynaÄŸa ihtiyacı olduÄŸunu ve bunun yaklaşık 5,5 milyar dolarının devlet bütçesi ve donör destekleriyle karşılandığını belirtti.

Ukrayna’nın ekonomik direncinin savaÅŸ karşısında kanıtladığına dikkat çeken Banerji, 2023’ün ilk üç çeyreÄŸinde 4 milyar doların üzerinde doÄŸrudan yabancı yatırımın Ukrayna’ya akmasıyla yabancı yatırımcıların iyi fırsatlar gördüğünü vurguladı.

  • NHY/ Euronews