CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Hiç çekinmeyin yüzümüze hakikatleri haykırın. Haykırın ki hatamızı görüp kendimizi düzeltelim” ifadeleri, eleÅŸtirilere açık bir siyasetçi profili çizdiÄŸi algısını oluÅŸtursa da Adalet Bakanlığı verileri, durumun aslında tam tersi olduÄŸunu gösteriyor.
BirGün’den Mustafa Bildircin’in hazırladığı habere göre, 2019-2022 döneminde on binlerce kiÅŸi, ‘CumhurbaÅŸkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılandı.
2018 yılında gerçekleÅŸtirilen referandumla geçilen CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin ardından, TCK’nin 299 ve 301’inci maddeleri uyarınca çok sayıda kiÅŸi soruÅŸturma geçirdi. Bu maddeler, “Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar” baÅŸlığı altında düzenlenmiÅŸ olup, ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engeller olarak deÄŸerlendiriliyor.
2022 yılı, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin geçildiÄŸi yılların en yüksek sanık sayısına sahip yılı oldu. TCK’nin 299 ve 301’inci maddeleri kapsamında sadece 2022 yılında 7,600 dosya açıldı ve dosyalardaki sanık sayısı 7,712 olarak belirlendi.
Yıllar itibarıyla bakıldığında, CumhurbaÅŸkanına hakaret suçlamasıyla yargılanan kiÅŸi sayısında ciddi bir artış yaÅŸandı. 2019 yılında 13,731 kiÅŸi hakim karşısına çıkarılırken, bu sayı 2022 yılında 16,753’e yükseldi.
Bu yargılamaların içinde dikkat çeken bir nokta ise 18 yaşın altındaki çocukların da bulunmasıdır. Yalnızca 2022 yılında, CumhurbaÅŸkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aÅŸağılama ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aÅŸağılama suçlarından dava açılan çocuk sayısı 75 bine ulaÅŸtı.
Bu veriler, siyasi iktidarın muhalif görüşleri bastırmak ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak için yasal mevzuatı kullanma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Eleştiriye açık bir siyasi atmosfer oluşturma iddialarına rağmen, uygulamada ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların devam ettiği görülmektedir.