Diyanet’e göre içki servis edenler lanetliymiş

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan bir fetvada, içki servis edenlerin lanetli olduğu iddia edildi. Fetvada, “İçki servis edenlerin lanetli olduğu konusunda hadis-i şerifler vardır. Bu nedenle, içki servis etmek caiz değildir” denildi.

Bu fetva, Diyanet’in internet sitesinde yer alan “Fetva Meclisi” bölümünde, bir vatandaşın “İçki servis eden bir iş yerinde çalışmak caiz midir?” sorusuna verilen cevap olarak yayınlandı. Fetvanın tam metni şöyle:

“İçki servis eden bir iş yerinde çalışmak caiz midir?

Cevap: İslam dininde, içki içmek ve içirmeği haram kılan çok sayıda ayet ve hadis-i şerif vardır. Bu ayet ve hadislerden bazıları şunlardır:

– Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar, fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide, 5/90)

– Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ içkiyi lanetlemiş ve içeni, içireni, satanı, satın alanı, sıkanı, sıkılmasına yardım edeni, taşıyanı, taşıtana getirteni lanetlemiştir.” (Müslim, Müsâkât, 75)

– Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim ki bir günah işleyerek kazandığı bir parayla bir yere giderse orada ona hayır yoktur.” (Müslim, Müsâkât, 86)

Bu ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere, içki içmek ve içirmeği haram olan bir fiildir. Bu fiile bizzat katılan veya katılmasına yardım eden herkes günahkâr olur. İçki servis edenlerin lanetli olduğu konusunda hadis-i şerifler vardır. Bu nedenle, içki servis etmek caiz değildir.

Bir iş yerinde çalışmak ise, o iş yerinin faaliyetine ortak olmak anlamına gelir. Dolayısıyla, içki servis eden bir iş yerinde çalışmak da haramdır. Çünkü bu şekilde hem haram kazanca ortak olunmuş hem de haram fiile yardım edilmiş olur.

Bu sebeple, müminlerin böyle bir iş yerinde çalışmaması gerekir. Allah Teâlâ’nın rızasını kazanacak helal yollardan geçimini sağlaması gerekir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Kim de Allah’tan korkarsa Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona hesaba katmadığı yerden rızık verir.” (Talak, 65/2-3)”