Türkiye’de Åžoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TÅžOF) ortaya çıkan 105 milyonluk yolsuzluk skandalı

Türkiye’nin ulaşım sektöründe önemli bir konumu olan Türkiye Åžoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TÅžOF) son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk skandalı ülkede geniÅŸ yankı uyandırdı. Yaklaşık 105 milyon lira tutarındaki bu yolsuzluk, kurumun en üst düzey yöneticileri ve bazı çalışanları arasında yapılan usulsüzlüklerle ilgili olarak gündeme geldi.

BirGün’ün haberine göre, soruÅŸturma sonucunda, Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası BaÅŸkanı Eyüp Aksu dahil olmak üzere toplam 11 kiÅŸi hakkında dava açıldı. Ä°ddialara göre, kurum içerisinden gelen ÅŸikayet dilekçeleri, dolandırıcılığın organize bir ÅŸekilde yapıldığını öne sürdü ve bilirkiÅŸi heyeti, şüphelilerin yasalara aykırı iÅŸlemleri göz ardı ederek yolsuzluÄŸa ortak olduklarına dair rapor sundu.

Skandalın merkezinde, TÅžOF’un Karayolları Trafik Kanunu’nun 131’inci maddesine göre ülke genelinde araç plakalarının üretimi, dağıtımı, satışı ve basımı gibi iÅŸlemlerinin tekelini elinde bulundurması ve buradan elde ettiÄŸi gelirin yüzde 60’ını İçiÅŸleri Bakanlığı Merkez Saymanlığı’na yatırması gerekiyordu. Ancak yapılan incelemelerde, TÅžOF’un daha az para ödemek için yasal olmayan yollara baÅŸvurduÄŸu ve haksız kazanç elde ettiÄŸi ortaya çıktı. Bu durum, kuruma karşı fon davalarının açılmasına neden oldu.

Davanın seyrini daha da karmaşık hale getiren bir diÄŸer unsur ise, davaları TÅžOF adına takip eden avukat Burcu GökdaÄŸ’ın icra dosyaları üzerinden kurumu dolandırarak yaklaşık 19 milyon lira zimmetine geçirmesi oldu. GökdaÄŸ, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamalarıyla tutuklandı ve davaya iliÅŸkin süreç devam ediyor.

Ankara’da bulunan baÅŸsavcılık, yolsuzluÄŸun ‘organize’ olduÄŸunu iddia ederek TÅžOF’un en üst düzey yöneticileri ve bazı çalışanları hakkında soruÅŸturmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası baÅŸkanı Eyüp Aksu, TÅžOF BaÅŸkanı Fevzi Apaydın ve TÅžOF’un Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları gibi isimler de suçlamalarla karşı karşıya.

Bilirkişi raporu, denetim kurulu üyelerinin yasal görevlerini ihmal ettiğini ve yolsuzluğa ortak olduğunu ortaya koydu. Bu durum, şüphelilerin mahkeme önünde yargılanarak cezalandırılması için başsavcılığın talep ettiği bir gelişme oldu.