Hüda Kaya Hakkında Tahliye Kararı

DAÄ°Åž’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihindeki protestolar gerekçe gösterilerek açılan “Ä°kinci Kobanê Davası” kapsamında yargılanan HDP eski milletvekili Hüda Kaya hakkında tahliye kararı verildi.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruÅŸmasında, Hüda Kaya’nın savunmasının ardından avukatlarının beyanları dinlendi. Avukat Nuray ÖzdoÄŸan, ikinci Kobanê iddianamesinin hukuken ÅŸaşırtıcı olduÄŸunu ve iddianamenin reddedilmesi gerektiÄŸini savundu. ÖzdoÄŸan, iddianamenin kopyala-yapıştır yöntemle hazırlandığını ve müvekkilinin sadece siyasi faaliyetler nedeniyle yargılandığını belirtti.

Özdoğan, savcılığın müvekkili hakkında yeterli delil toplamamış olduğunu ve HTS kayıtları ile baz istasyonu verilerinin kullanılmadığını ifade etti. Ayrıca, savcılığın 37 kişinin ölümünden Hüda Kaya’yı sorumlu tutmasının absürt olduğunu söyledi. Özdoğan, AİHM kararlarına atıfta bulunarak, HDP’nin sanal medya hesabından yapılan paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ve şiddet çağrısı içermediğini vurguladı.

Hüda Kaya’nın kaçma şüphesi olmadığını ifade eden ÖzdoÄŸan, Kaya’nın defalarca savcılıkla görüşmek istediÄŸini ancak bu talebinin reddedildiÄŸini belirtti. Avukatları, müvekkillerinin beraat etmelerini ve tutuksuz yargılanmalarını talep etti.

Savunmaların ardından iddia makamı, Kaya’nın tutukluluÄŸunun devamını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, Kaya’nın ayda bir kez imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı ÅŸartıyla tahliyesine karar verdi.