Türkiye’de Gençlerin Siyasi Kimlik Algısı Ãœzerine Bir AraÅŸtırma

Türkiye’nin dört bir yanında gençlerin siyasi kimlikleri üzerine yapılan kapsamlı bir araÅŸtırma, genç nüfusun toplumsal ve siyasi deÄŸerlere bakışını ortaya koydu. Hisar Okulları Ä°nsan ve Toplum AraÅŸtırmaları Merkezi ve Konda AraÅŸtırma iÅŸbirliÄŸiyle yürütülen “Ä°kinci Yüzyılın EÅŸiÄŸinde Toplumsal DeÄŸerler ve Gençlik” baÅŸlıklı çalışma, gençlerin eÄŸitim, bilim, gençlik, deÄŸerler ve gelecek kavramlarına iliÅŸkin görüşlerini inceledi.

Araştırma, 78 ilde, 15-29 yaş aralığında 930 genç dahil olmak üzere toplam 3 bin 147 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilere dayanıyor. Bulgular, gençlerin eğitimden duyduğu memnuniyetsizliği, kadın-erkek eşitliği konusundaki endişeleri ve ifade özgürlüğüne dair algıları gibi önemli konuları aydınlatıyor.

AraÅŸtırmanın dikkat çekici sonuçlarından biri, gençlerin %71’inin Türkiye’deki eÄŸitim sisteminden memnun olmadığını göstermesi. Gelir seviyesi arttıkça bu memnuniyetsizlik oranının daha da yükseldiÄŸi belirtiliyor. Kadın-erkek eÅŸitliÄŸi konusunda ise gençlerin yarısı, kadınların erkeklerle eÅŸit imkanlara sahip olmadığını düşünüyor.

Yurtdışında Yaşama İsteği ve İfade Özgürlüğü Algısı

Gençlerin yüzde 56‘sı, imkanları olsa yurtdışında yaÅŸamak istediklerini belirtiyor. Bu oran, 15-24 yaÅŸ arasında %60’a ulaşıyor. Ä°fade özgürlüğü konusunda ise gençlerin üçte ikisi, Türkiye’de bu özgürlüğün olmadığı görüşünde.

Gençler kendilerini en çok “Atatürkçü” olarak tanımlarken, “milliyetçilik” ikinci sırada, “muhafazakârlık” ise üçüncü sırada yer alıyor. Cumhuriyetin en önemli deÄŸerleri olarak ise “bağımsızlık”, “laiklik” ve “özgürlükçülük” öne çıkıyor. Ancak, gençlerin sadece beÅŸte biri bu deÄŸerlerin hayata geçirildiÄŸini düşünüyor.

Bu araÅŸtırma, Türkiye’deki gençlerin toplumsal ve siyasi meselelere bakış açısını anlamak adına önemli bir kaynak teÅŸkil ediyor. Gençlerin seslerinin duyulması ve taleplerinin dikkate alınması, ülkenin geleceÄŸi için hayati önem taşıyor. AraÅŸtırmanın tamamına Cumhuriyet gazetesinin web sitesinden ulaşılabilir.