İsrail’de Netanyahu Karşıtı Protestolar: Rehinelerin Serbest Bırakılması ve Hükümetin İstifası Talep Edildi

İsrail’de savaş karşıtı protestocular, Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin istifasını ve Gazze’de alıkonulan rehinelerin serbest bırakılmasını talep ettiler. 22 Haziran 2024 tarihinde Tel Aviv’de düzenlenen gösterilerde, protestocular ile polis arasında arbede yaşandı. Protestolar, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarının ardından geldi ve Netanyahu hükümetine yönelik öfkenin bir yansıması olarak görüldü.

Gazze’de Hamas tarafından dokuz aydır rehin tutulan kişilerin durumuyla ilgili belirsizlik, protestocuların ana gündem maddelerinden biriydi. İsrail hükümeti, rehinelerin bir kısmının ölmüş olabileceğini öngörürken, hayatta kalanların sayısının 80 civarında olduğunu tahmin ediyor. Rehinelerin çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Bu olaylar, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak gerçekleştirdiği saldırıların ve İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırılarının arka planında gerçekleşti. Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında yaklaşık 1,200 kişi hayatını kaybetti ve 250 kadar kişi rehin alındı. İsrail, uluslararası kınamalara rağmen Gazze’ye yönelik operasyonlarını sürdürüyor.

Gazze’deki çatışmalar ve sivil kayıplar, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirmiş durumda. Gıda, temiz su ve ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişim oldukça zor. İsrail, Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor ve mahkeme, Refah kentindeki faaliyetlerin durdurulmasına hükmetmişti.

NHY / Euronews