BM’den İsrail’e Suçlama: Nusayrat Saldırısı Savaş Suçu Olabilir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki Nusayrat Mülteci Kampı’na düzenlediği hava ve kara saldırılarında yaşanan sivil can kayıplarının savaş suçu olarak değerlendirilebileceğini açıkladı. Bu saldırılarda en az 274 Filistinli, aralarında çocukların da bulunduğu, yaşamını yitirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında, yoğun nüfuslu bölgelerde rehineleri tutan Filistinli militanların sivillerin ve rehinelerin hayatlarını daha fazla riske attığını belirtti. Laurence, “Her iki tarafın da tüm bu eylemleri savaş suçu anlamına gelebilir. Sivillerin -yine- bu olayın tam ortasında kalması bir felaket” dedi. Ayrıca, dört rehinenin serbest bırakılmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bu rehinelerin en başından beri alınmaması gerektiğini vurguladı.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıların ardından Gazze’de Hamas’a karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Bu saldırılarda çoğu sivil 1,200 kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 250 kişi kaçırılmıştı. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Gazze’deki savaşında 36,730’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle gıda, ilaç ve diğer malzeme tedariki büyük ölçüde engellendiği için Filistinliler yaygın bir açlıkla karşı karşıya.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gazze’de 1 milyondan fazla insanın temmuz ortasına kadar kıtlık ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. (NHY, Dünyadan)