NASA’nın Parker’ı GüneÅŸ’in ‘derinliklerine’ dalacak

NASA’nın Parker GüneÅŸ Sondası fırlatıldığı 2018 yılından bu yana her geçen yıl GüneÅŸ’e daha da yaklaÅŸarak GüneÅŸ’in temel süreçlerine ışık tutuyor.

2024’ün sonunda, GüneÅŸ’in 6 milyon kilometreden biraz daha uzak bir mesafeden sıyırıp kavurucu dış katmanlarının derinliklerine inerek yeni bir rekor kırmış olacak.

Uzay araÅŸtırmaları tarihinin en cesur görevlerinden biri olan Parker Solar Probe, bilim insanları tarafından korona olarak bilinen GüneÅŸ’in dış atmosferinden geçen ilk uzay aracı. Aralık ayı sonunda Dünya’yı ateÅŸli yıldızından ayıran mesafenin yüzde 96’sını kat ederek bir ilke imza atacak.

Parker, bunu yaparken, New York’tan Tokyo’ya bir dakikada uçmaya yetecek yaklaşık 700.000 km/saat hıza ulaÅŸarak tarihteki en hızlı insan yapımı araç olacak. Bu hıza Venüs’ün etrafında dönerek ulaÅŸacak, gezegenin yerçekimini kullanarak GüneÅŸ etrafındaki yörüngesini sıkılaÅŸtıracak ve ekstra hız kazanacak.

Johns Hopkins Ãœniversitesi’nden Parker projesi bilim insanı Dr. Nour Raouafi, BBC’ye yaptığı bir açıklamada, “Bu tüm insanlık için anıtsal bir baÅŸarı olacak. Bu 1969’daki Ay’a iniÅŸ ile eÅŸdeÄŸer. Temelde neredeyse bir yıldızın üzerine iniÅŸ yapıyoruz” dedi.

Fırının içine

Parker’ın görevi, paradoksal bir ÅŸekilde gerçek yüzeyinden 300 kat daha sıcak olan dış atmosferinden geçerken yıldıza daha da yaklaÅŸarak GüneÅŸ’ten tekrar tekrar geçiÅŸ yapmak. Bu da 1.400 santigrat dereceye yakın sıcaklıklar ve yüksek enerjili parçacıklarla yüklü güneÅŸ rüzgârları gibi hayal bile edilemeyecek koÅŸullarla mücadele etmek anlamına geliyor.

Parker için işin püf noktası, bu cehennem ortamına hızlı dalışlar yapmak, kabarcıklı hızına ve karbon kompozitten yapılmış kalın bir ısı kalkanına güvenmek. Kalkan, yüklü parçacıkları ve manyetik dalgalanmaları ölçen, hem görüntüleri hem de sesleri yakalayan bir dizi aleti koruyor.

2020’de yıldızın yakınında yapılan kayıtlar, güneÅŸten sürekli olarak akan yüksek enerjili parçacık akışı olan güneÅŸ rüzgarının ilk ses kliplerini saÄŸladı.