Murat Dağı Su Kaynağıdır, Dokunma

Murat Dağı su, hayat ve berekettir. Murat Dağı; Egenin, Güney Marmara’nın, Batı Karadeniz’in Can Damarıdır.

Murat Dağında dört önemli nehrin çıkış kaynağıdır. Banaz Çayı ile Büyük Menderesi besleyerek, 548 km yol alarak Ege Denizine dökülüyor. Murat Çayı ile Gediz’i besleyerek, 401 km yol alarak Ege Denizine dökülüyor.. Porsuk Çayı ile Sakarya nehrini besleyerek, 824 km yol alarak Karadeniz’e dökülüyor.. Kocasu ve bağlandığı Emet Çayı ile Nilüferi besleyerek, 203 km yol alarak Marmara Denizine Dökülüyor.

İşte bu dört önemli akarsuyumuzun beslendiği Murat dağında Siyanürle Altın Maddeni işletmeciliği yapılmak isteniyor. Bu yollu işletmeciliğin vardığı sonuçları da görerek, bu yapılırsa işte bu dört önemli nehrimizi birde siyanürle kirletmiş olacağız. Büyük Menderes ile Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın illerindeki yolculuğu ile bu illerde birde siyanürden kaynaklı kirlilik sorunu yaşanacaktır. Gediz Irmağı ile Kütahya, Uşak Manisa ve İzmir İllerinde geçtiği yerlerde siyanür tehlikesini yaratacaktır. Porsuk ve Sakarya ırmağı ile Kütahya, Eskişehir, Bilecik, Sakarya illerinde geçtiği yerleri yine siyanür kirliliği taşıyacaktır. Kocasu ve Emet çayları ile Nilüfer Irmağı ile Kütahya, Bursa, Ulubat gölü ile Marmara denizine siyanür ağır metalini taşımış olacaktır. Kısaca üç tarafımızdaki üç önemli denizimize Murat dağındaki altın işletmeciliği üzerinde siyanür ağır metali taşınarak ayrı bir kirlilik yaratılmış olacaktır. Ege denizine Büyük Menderes ve Gediz Irmakları ile Murat dağında oluşacak kirlilik taşınacaktır. Kocasu ile Ulubat Gölü ve Marmara Denizine Murat Dağından kirlilik taşınacaktır. Porsuk Çayı ile temizlenmiş Porsuk ve Eskişehir ile birlikte Sakarya Nehri ile Murat dağından Karadenize kirlilik taşınacaktır.

Murat dağı temiz su kaynaklarını odağı durumundadır. Murat dağı zengin su kaynakları ile etrafını besleyen, ona hayat veren bir özelliğe sahiptir. Ve her tarafında ayrı güzellikte kaynak suları ile Porsuk Çayına, Kocasu Çayına, Banaz Çayına, Murat çayına can suyu vermektedir. Murat dağında altın işletmeciliğinin başlaması durumunda temiz su yerine Siyanür karışmış veya sızmış yeni sularla bu Çayları besleyecektir. Buda bu kaynakların gittiği her yere kirlilik taşımış olacaktır. Bu ise canlılar için hastalık ve ölüm demektir. Murat dağına kıymayın beyler. Bırakın o  dağ kendi özgünlügü ile temiz su kaynağı olarak etrafına can vermeye devam etsin.

Murat dağındaki bu ihanet gerçekleşirse, Gediz havzası, Büyük Menderes Havzası, Susurluk Havzası, Sakarya havzası da bu yolla kirlenecektir. Orada yetişen tüm ürünlerde bu ağır metal kalıntıları görülmeye başlanacaktır. Buna seyirci kalmayalım. Yerel çevre örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin çabalarının yanındayız. Sonuna kadar direnç ve mücadele ile bunu durdurmak mümkündür.