Merkez Bankaları neden para basıyor?

Geçen hafta para politikası açısından oldukça yoÄŸun bir haftaydı. ÇarÅŸamba günkü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının ardından BaÅŸkan Jerome Powell’ın çizdiÄŸi tablo oldukça karamsardı. Powell ilk defa bu krizi 1930’ların Büyük Buhran’ı ile karşılaÅŸtırdı. Ä°lk çeyrekte yüzde 4.8 küçülen ABD ekonomisinde esas darbenin ikinci çeyrekte geleceÄŸini not etti.

Fed’den bir gün sonra toplanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) de benzer mesajlar verdi. BaÅŸkan Christine Lagarde savaÅŸ sonrası dönemde “benzeri görülmemiÅŸ” bir daralma yaÅŸandığına iÅŸaret ederken en kötü senaryoda ikinci çeyrek daralmasının yüzde 15’i bulabileceÄŸine dikkat çekti.

ECB bankalara negatif faizle borç vermeye başlayacak. Bu şekilde, üzerine faiz ödeyerek bankalara fonlama sağlanıp kredi akışını sürdürmek hedefleniyor.

İki büyük merkez bankasının da aynı anda böylesine karamsar bir tablo sunması, krize ilişkin öncü verilerin nihayet toplanmaya başlanıp olayın ekonomik boyutlarının biraz daha şekillenmesi ile ilgili. Görülen o ki hasar çok büyük. Salgının daha ne kadar süreceğine dair kimse net bir fikir sahibi olmadığından bir çeyrekten öteye tahmin bile yapılamıyor. Ancak mevcut hasarın kalıcı olmasını engellemek için çaba sarfediliyor.

Peki bu nasıl olacak? Merkez bankalarının elinde tek bir araç var. O da para arzı. Dolayısı ile kriz durumunda yapabildikleri para arzını artırıp borçlanmayı kolaylaştırmak ve likidite akışını hızlandırmak.

Bu şekilde kriz nedeni ile üretemeyen, gelir akışı sekteye uğrayan kesimlerin daha rahat kredi bulup borçlarını ödeyebilmesi, iflasa sürüklenmemesi hedefleniyor.

Bu nedenle, krizin başından beri merkez bankalarının piyasadan tahvil satın almak sureti ile bilançolarını genişletip para arzını hızla artırdıklarını görüyoruz.

Türkiye’de durum

COVID-19 zengin fakir dinlemeden tüm dünyayı aynı anda vuran bir salgın. Malesef bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin işi çok daha zor. Çünkü elimizdeki politika araçları daha kısıtlı ve daha riskli. Bu nedenle eldeki kaynakları çok iyi değerlendirip krizden en az maliyetle çıkmamıza imkan tanıyacak çözümlere odaklanmamız çok önemli.

Yapmış olduÄŸumuz çalışma salgını en çabuk kontrol altına alan (ve dolayısı ile ekonomik maliyeti en düşük olan) uygulamanın “tam karantina” dediÄŸimiz, en gerekli sektörler dışında tüm sektörlerin bir ay kadar kapalı tutulduÄŸu senaryo olduÄŸunu gösteriyor.

Ülkeler ne kadar hızlı bir şekilde tam karantinaya geçerlerse salgın o kadar hızlı son bulduğu için normalleşme başlıyor ve ekonomi toparlanmaya başlıyor.

Dünyada salgınla mücadele örneklerine baktığımızda kimi ülkelerde kısmi karantina uygulandığını, kimilerinde ise kısmi karantina ile salgın kontrol altına alınamayınca tam karantinaya geçildiÄŸini görüyoruz. Türkiye’deki uygulama ise 20 yaÅŸ altı ve 65 yaÅŸ üstü için tam karantina ÅŸeklinde. Bu grup nüfusun yaklaşık yüzde 40’ında karşılık geliyor. Toplumun diÄŸer kesimlerde hafta arası kısmi, hafta sonları tam karantina uygulanıyor. AraÅŸtırmamız, tam karantinaya ne kadar yaklaşıp izolasyonu ne kadar artırabilirsek karantina süresi ve ekonomik maliyetin o kadar kısaldığını gösteriyor.

Tam karantina uygulamasının maliyetini GSYH cinsinden yaklaşık yüzde 4.5 olarak hesapladık. Bu maliyetin ekonomik büyümeye etkisi ise bir önceki çeyreÄŸe göre yaklaşık yüzde 12’lik bir daralma ÅŸeklinde. Dolayısı ile elde ettiÄŸimiz rakamlar Powell ve Lagarde tarafından teleffuz edilmeye baÅŸlanan ciddi daralma beklentileri ile tutarlı.

Fatura nasıl ödenecek?

Krizin faturası ülkeler arasında benzerlik gösterince alınan önlemler de benzerlik gösteriyor. 31 mart sonrası dönemde TCMB’nin de tahvil alımlarını ciddi ÅŸekilde hızlandırarak bilanço geniÅŸlemesine gittiÄŸini görüyoruz.

Merkez Bankası varlık alımlarına hız verdi

Ancak bu noktada iki konuya dikkat çekmek gerekiyor:

 

  • Her ne kadar kriz döneminde para basıp ekonomiyi canlandırmak gerekse de zamanı geldiÄŸinde bu parayı geri çekebilmek de en az o kadar önemli. Bu noktada Merkez Bankası bağımsızlığı devreye giriyor. Çünkü piyasadan para çekmek ekonomik büyümeye sekte vuracak ve siyasi olarak sevimli bulunmayacak bir adım. Ä°ÅŸte bu nedenle geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankaları daha rahat para basabiliyor. Bu ülkelerde merkez bankalarının doÄŸru zamanda parayı geri çekebileceÄŸine olan inanç saÄŸlam. Bizde ise durum farklı. TCMB’nin para basarken çok ÅŸeffaf bir iletiÅŸim izlemesi, COVID-19 ile mücadele kapsamında satın alınan tahvillerin takip edilebilir olması ileriye dönük enflasyonist endiÅŸeleri azaltmak için elzem.
  • Powell’in ÇarÅŸamba günü vurguladığı gibi Merkez Bankası’nın elindeki araçlar “borç verme” araçları olup “harcama” araçları deÄŸil. Yani Merkez Bankası piyasaya giren paranın nerelere harcanacağına karar veremiyor. Bu noktada ise maliye politikası devreye giriyor. Para politikası ile saÄŸlanan finansmanın hükümet tarafından hangi kalemlere harcandığının netleÅŸtirilmesi atılan adımların takibini kolaylaÅŸtırarak güveni artıracaktır. Güvenin artması ise paniÄŸi dindirip sermaye giriÅŸini artırabilecek en önemli unsurların başında geliyor.

Son olarak şunun altını çizelim: Hepimiz karantina uygulamalarının biran önce bitip normal hayatımıza dönmeyi umuyoruz. Ancak virüse karşı etkili bir ilaç ya da aşı geliştirilmeden erken rehavet ikinci bir dalga getirebilir. Bu tehlikeyi göz önünde bulundurup, iki aya yakın bir süredir yaptığımız fedakarlıkların boşa gitmemesi adına enfeksiyon sayıları azalsa da normalleşme dönemini ağırdan alıp temkinli davranmamız gerekiyor.