Meksika hükümeti, İspanya’nın ülkeyi fethetmesinden sonra yapılan haksızlıklar nedeniyle yerli halk Mayalardan resmen özür diledi.
Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei’nin girişimiyle dilenen bu özür, “La Conquista”nın (Meksika’nın İspanya tarafından fethedilmesi) 500’üncü yıldönümüne denk düştü.
Meksika Cumhurbaşkanı, özellikle 19’uncu yüzyıldaki kast savaşına atıfta bulunarak, “Üç asırlık sömürge ve iki asırlık Meksika’nın bağımsızlık döneminde bireyler, ulusal yönetimler ve yabancı güçler tarafından girişilen korkunç zulümden dolayı Maya halkından özür diliyoruz” dedi.
Kast savaşı, Meksika’nın güneyindeki Yucatan bölgesinde köleleştirilmiş Mayaların 1847 ile 1901 arasında süren isyanına verilen ad. Yerli Mayalar, o dönemde Beyazlara ve Melezlere karşı ayaklanmıştı.
Meksika hükümeti, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından iki yüzyıl sonra bile Mayaların maruz kaldığı ırkçılığı ve ayrımcılığı kabul etmiş oldu.
Meksika Cumhurbaşkanı, ülkenin Güneydoğusunda Quintana Roo eyaletinde düzenlenen ve Guatemala Cumhurbaşkanının da katıldığı törende yaptığı konuşmada, Maya Treni projesinden söz edince kendisini dinleyenlerin protestolarıyla karşı karşıya kaldı. Andres Manuel Lopez Obrador, Haziran 2020’de bu projeye yeşil ışık yakmıştı.
Maya Treni adı verilen proje, ülkenin ünlü tatil beldesi Cancun’un da bulunduğu Yucatan yarımadasını ülkenin geri kalan kesimindeki tren ağı ile birleştirmeyi amaçlayan 1.500 kilometrelik yolcu ve yük treni hattının inşa edilmesini öngörüyor.
Çok sayıda örgüt, çevreye ve bölgede yaşayan yerli halk gruplarına zarar vereceği gerekçesiyle bu projeye karşı çıkıyor.
Maya uygarlığı, Kızılderili Maya halkları tarafından kurulan Kristof Kolomb öncesi Amerika uygarlıklardan biriydi. Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya uygarlığı, binlerce yıl boyunca Meksika’nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan Mezoamerika bölgesinde hüküm sürmüştü. (Ajans Bizim)