Tam kapanmada semt pazarları açılmadı, çiftçi isyanda

Cumhurbaşkanlığı tarafından Covid-19 salgınının önlenmesi amacıyla ilan edilen 17 günlük tam kapanma döneminde semt pazarlarının kapalı olması nedeniyle üretici ve komisyoncu elinde kalan sebzeyi çöpe dökmeye başladı. Fiyatlar da yarı yarıya ucuzladı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Covid-19 salgınının önlenmesi amacıyla ilan edilen 17 günlük tam kapanma döneminde semt pazarlarının kapalı olması nedeniyle üretici ve komisyoncu elinde kalan sebzeyi çöpe dökmeye başladı. Fiyatlar da yarı yarıya ucuzladı.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, dar gelirli vatandaşların alışveriş yaptığı semt pazarlarının 17 günlük tam kapanma nedeniyle kapalı olması ve mevsim koşullarının olumlu olması sebebiyle ürün bolluğu meydana geldiğini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanına ürün satışı yapılan Kumluca ilçesinde çiftçinin elinde kalan ve çürüyen sebzeler ise çöpe dökülmek zorunda kaldığını belirten Kökçe, semt pazarlarının mutlaka açılması gerektiğine dikkat çekti.

Ä°hracatta sorun yok

Kökçe, birinci kalite sebzenin zincir süpermarketler ve ihracatçılar tarafından alındığını ifade ederek, ‘’Şu anda ihracatta ve zincir süpermarket alımlarında sorun yok. Bu gruplar birinci kalite ürün alıyor. Zincir marketler, 1-2 liraya aldığı sebzeyi marketlerde 10-15 liraya satıyor. Dar gelirli vatandaş ikinci kalite ve çıkma ürünü pazardan temin ediyor. Semt pazarları da açık olmayınca tüketici pahalı tüketmek zorunda kalıyor’’ dedi.

Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş da, semt pazarlarının açılmaması ve havaların da sıcak gitmesi nedeniyle sebzenin çok çabuk bozulduğunu söyledi.

Tam kapanma nedeniyle Türkiye’de vatandaşların bir hafta önceden stok yaptığını, bir kısım vatandaşın aileleriyle birlikte memleketlerine gittiğini, bir kısmının da tatile çıktığına dikkat çeken Durdaş, şunları kaydetti.

‘’Bu 17 günlük tam kapanma döneminde semt pazarları açık olsaydı üreticinin elinde ürün kalmazdı. Alışverişin ve tüketimin en fazla yapıldığı alanlar semt pazarları. Semt pazarları pandemi sürecinde her gün açık olsaydı kalabalık olmaz, sıkıntı yaşanmazdı. Zincir marketlerde pandemi bulaşı daha tehlikeli. Açık semt pazarları daha iyi. Vatandaş pazar yerlerinde daha ucuza alışveriş yapabiliyor, zincir marketlerde daha pahalıya alıyor.’’

Türkiye’nin dört bir yanına sebze gönderen Kumluca Toptancı Halinde satış yapamayan üreticilerin sebze yüklü kamyonları ise uzun kuyruklar oluşturdu.

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Özdoğanlar Gıda Limited Şirketi Sahibi Cüneyt Doğan ise tek çözümün semt pazarlarını açılması olduğunu bildirdi.

Doğan, ‘’Pazar yerleri açılmayınca Türkiye’nin dört bir yanında satış da olmuyor. Devlet, raf ömrü uzun olan patates soğan aldı ama sebzenin raf ömrü kısa. Çürüyen ürün çöpe gidiyor. Çöp yerine dar gelirli ihtiyaç sahibine dağıtılsa onun da nakliye bedeli var. Komisyoncu, üretici bu parayı bile ödeyemez. Tek çare semt pazarlarının açılması’’ dedi.

Fiyatlar yarı yarıya ucuzladı

Türkiye’nin sebze üretim merkezi Kumluca ilçesi toptancı halinde tam kapanmanın baÅŸladığı 28 Nisan ile 3 Mayıs arasında sebze fiyatları yarı yarıya ucuzladı. 28 Nisan’da 3,20-4,20 TL arasında iÅŸlem gören domates 3 Mayıs Pazartesi günü 2,50-3,50 TL arasında alıcı buldu.

Salatalık 1,40-180 Liradan 50 kuruÅŸa düştü. 28 Nisan’da 3 liradan satılan sivri biber ise 1,50 liradan iÅŸlem gördü.

Öte yandan, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, Antalya Toptancı Hali’nde incelemelerde bulunurken semt pazarlarının bir an önce önlem alınarak açılmasını istedi. (Ajans Bizim)