Kosova’da gerginlik tırmanıyor!

Kosova’da son günlerde artan gerilim, bölgede yeni bir çatışma riskini gündeme getirdi. Kosova’nın kuzeyindeki Sırp nüfusun yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde, etnik Arnavut belediye baÅŸkanlarının göreve gelmesiyle baÅŸlayan olaylar, Kosova polisi ve NATO barış gücü askerleri ile Sırplar arasında ÅŸiddetli çatışmalara dönüştü. Bu yazıda, Kosova’daki son geliÅŸmelerin nedenlerini ve sonuçlarını yabancı kaynaklardan derledik.

Kosova’nın bağımsızlık ilanı ve Sırbistan’ın tepkisi

Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını etnik Arnavutların oluÅŸturduÄŸu Kosova’nın bağımsızlığını aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduÄŸu 100 kadar ülke tanıdı. Ancak Sırbistan, Kosova’yı kendi topraklarının bir parçası olarak görmeye devam ediyor ve bağımsızlığı tanımıyor. Rusya ve Çin de Sırbistan’ın yanında yer alarak Kosova’nın bağımsızlığını reddediyor.

Kosova’nın bağımsızlık ilanından önce, 1998-1999 yılları arasında Sırplar ile Arnavutlar arasında kanlı bir savaÅŸ yaÅŸandı. SavaÅŸta 10 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetti, bir milyondan fazla kiÅŸi evsiz kaldı. NATO’nun müdahalesiyle sona eren savaşın ardından Kosova’ya uluslararası barış gücü (KFOR) konuÅŸlandırıldı.

Kosova’nın kuzeyindeki Sırpların durumu

Kosova’nın kuzeyindeki Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok ve Zvecan belediyelerinde Sırplar çoÄŸunlukta. Bu bölgelerde yaÅŸayan Sırplar, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve Belgrad yönetimiyle baÄŸlarını sürdürüyor. Bu nedenle bu bölgelerde Kosova hükümetinin otoritesi zayıf.

Kasım 2022’de bölgedeki Sırp yetkililer, Kosova hükümetinin baskısı altında toplu olarak istifa etti. Bu istifaların ardından bölgede geçen ay yerel seçimler yapıldı. Ancak seçimlere katılım çok düşük oldu ve seçilen belediye baÅŸkanları etnik Arnavut oldu.

Son olayların başlangıcı

Son olaylar, 28 Mayıs’ta etnik Arnavut belediye baÅŸkanlarının göreve baÅŸlamasıyla patlak verdi. Belediye baÅŸkanlarına Kosova polisi eÅŸlik etti. Ancak bölgedeki Sırplar, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek belediye binalarına girmelerini engellemeye çalıştı. Polis ile Sırplar arasında çatışmalar çıktı. Polis göz yaÅŸartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.

Olayların tırmanması üzerine NATO bölgeye ilave asker gönderdi. Ancak bu da Sırpların tepkisini çekti. 31 Mayıs’ta Sırplar, NATO barış gücü askerlerinin konuÅŸlandığı üsleri kuÅŸattı. Askerler ile Sırplar arasında ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandı. 50’den fazla Sırp ile 30 NATO askeri yaralandı.

Tarafların tutumu ve uluslararası tepkiler

Kosova CumhurbaÅŸkanı Vjosa Osmani, olayları kınayarak, Kosova’nın egemenliÄŸini ve toprak bütünlüğünü koruyacağını söyledi. Kosova BaÅŸbakanı Albin Kurti de Sırpları provokasyon yapmamaya çağırdı. Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic ise Kosova polisinin ve NATO’nun Sırplara karşı saldırgan davrandığını iddia ederek, bölgeye askeri müdahale tehdidinde bulundu.

Olaylar, uluslararası toplumun da endiÅŸesini artırdı. ABD, AB, BM ve NATO, taraflara itidal çaÄŸrısı yaparak, diyalog sürecine baÄŸlılık vurgusu yaptı. Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, olayları kınayarak, tarafları saÄŸduyulu olmaya davet etti. Açıklamada, “Kosova Barış Gücü’nün (KFOR) olayların tırmanmasını engelleme yönündeki yapıcı rolünü takdirle karşılıyoruz. Çıkan olaylarda bazı KFOR askerlerinin hafif yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Bölgede gerilimin azaltılması, kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesinin yegâne yöntemi, halen yürütülmekte olan diyalog sürecinde ilerleme saÄŸlanmasıdır.” denildi. (NHY, Dış Haberler)