IŞİD’in elinde dokuz yıl boyunca tutulan altı Ezidi kadın kurtarıldı

IŞİD’in 2014 yılında Irak ve Suriye’de Ezidilere yönelik baÅŸlattığı sistematik ve eÅŸ zamanlı yok etme saldırıları, BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından soykırım olarak tanındı. IŞİD militanları, Ezidi kadın ve kız çocuklarını cinsel köle olarak kullanmakta, erkekleri ise öldürmekte veya sürgüne göndermekteydi. Bu vahÅŸete maruz kalan binlerce Ezidi, yıllarca esaret altında yaÅŸadı.

Ancak bazıları için umut ışığı sönmüyordu. GeçtiÄŸimiz hafta, IŞİD’in elinde dokuz yıl boyunca tutulan altı Ezidi kadın, Irak’ın kuzeyindeki Sincar bölgesine dönebildi. Bu kadınların kurtarılması.

Kadınların kimlikleri gizli tutuluyor, ancak yaÅŸadıkları dehÅŸet verici deneyimler ortaya çıkıyor. IŞİD’in eline düştükten sonra defalarca satılan, tecavüze uÄŸrayan, iÅŸkence gören ve ailelerinden koparılan bu kadınlar, hayatta kalmak için mücadele ettiler. Bazıları hamile kaldı ve çocuk doÄŸurdular. Bazıları ise kaçma giriÅŸimlerinde bulundular.

Kadınların kurtarılması için çalışan bir sivil toplum kuruluÅŸu olan Ezidi Kurtarma Vakfı’nın baÅŸkanı Hüseyin Kasım, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kadınların IŞİD’in son kalesi olan Suriye’nin Ä°dlib kentinde bulunduklarını söyledi. Kasım, kadınların akrabalarının kendilerine ulaÅŸtığını ve vakfa haber verdiklerini belirtti.

“Kadınlarla iletiÅŸim kurduk ve onlara güvenli bir ÅŸekilde kaçmaları için yardım ettik. Sonra da Türkiye üzerinden Irak’a getirdik” diyen Kasım, kadınların psikolojik ve fiziksel durumlarının çok kötü olduÄŸunu ifade etti. “Onlara tıbbi ve psikolojik destek saÄŸlıyoruz. Ayrıca aileleriyle de buluÅŸturduk” dedi.

Kasım, IŞİD’in elinde hala binlerce Ezidinin olduÄŸunu tahmin ettiklerini söyledi. “Bu kadınların kurtarılması bize umut verdi. Onları bulmak ve kurtarmak için çalışmaya devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Ezidilerin yaÅŸadığı soykırım, Almanya Federal Meclisi tarafından da kabul edildi. 19 Ocak 2023 tarihinde oy birliÄŸiyle geçen kararda, IŞİD’in iÅŸlediÄŸi suçların cezasız kalmayacağı taahhüdü verildi. Karar ayrıca Almanya’yı Ezidiler için daha çok sorumluluk üstlenmeye çağırdı. (NHY, Dış Haberler)