Japonya Ay’a yumuÅŸak iniÅŸ gerçekleÅŸtiren beÅŸinci ülke oldu

Japonya, Ay’a yumuÅŸak iniÅŸ yaparak tarihi bir baÅŸarıya imza attı. Ancak aracın güneÅŸ pillerinde yaÅŸanan sorun nedeniyle, Ay yüzeyinden veri toplama süresi kısıtlı olabilir.

Japonya, (saatiyle) 20 Ocak Cumartesi günü SLIM adlı insansız uzay aracını Ay’a baÅŸarıyla indirerek, ABD, Sovyetler BirliÄŸi, Çin ve Hindistan’ın ardından bu alanda beÅŸinci ülke oldu.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), aracın Ay yüzeyine yumuşak bir şekilde iniş yaptığını ve araçla iletişim kurulduğunu duyurdu. Ancak aracın güneş pillerinin yanlış açıda olması nedeniyle, aracın kendi pilleri bitene kadar veri toplamaya odaklanılacağını belirtti.

JAXA BaÅŸkan Yardımcısı Hitoshi Kuninaka, “SLIM kendi bataryasıyla çalışıyor. Ä°niÅŸ sırasında elde ettiÄŸimiz veriler uzay aracında saklanıyor ve ÅŸu anda bu verileri Dünya’ya göndererek, bilimsel veriyi en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Aracın kendi pillerinin birkaç saat daha çalışması bekleniyor. Pil bittiğinde ise araçtan veri alımı da sona erecek.

Kuninaka, JAXA’nın GüneÅŸ’in açısının deÄŸiÅŸmesiyle birlikte, aracın yeniden çalışmaya baÅŸlamasını umduklarını söyledi.

Kuninaka, “Ay’da GüneÅŸ açısının deÄŸiÅŸmesi 30 gün sürüyor. Yani GüneÅŸ’in yönü deÄŸiÅŸtikçe ve ışık farklı bir yönden geldiÄŸinde, güneÅŸ pilleri yeniden ÅŸarj olabilir” dedi.

Japonya bu misyonuyla Ay’da su ve insan yaÅŸamının sürdürülebilmesi için gerekli olan kaynakları araÅŸtıracak.

Japonya’nın uzay ajansı ayrıca, Moon Sniper adlı aracın kullandığı hassas iniÅŸ teknolojisi sayesinde, oksijen, su ve yakıt kaynaklarının bulunabileceÄŸi Ay’ın engebeli kutup bölgelerini keÅŸfetmeyi planlıyor.

SLIM projesi üzerinde yirmi yılı aÅŸkın bir süredir çalışılıyordu ve bu, Japonya Havacılık ve Uzay AraÅŸtırma Ajansı’nın 2022’de OMOTENASHI iniÅŸ aracıyla iletiÅŸimini kaybetmesinin ardından Ay’a ikinci iniÅŸ denemesiydi.

Japonya daha önce küçük asteroitlere iki kez başarılı bir şekilde iniş yapmıştı.