Almanya’da Neo Nazi AfD’ye karşı protestolar sürüyor

Almanya’da AfD ve aşırı saÄŸcılığa karşı nasıl etkili bir mücadele yürütülebilir? Bu soru, demokrasi, insan hakları ve çeÅŸitlilik için mücadele eden birçok insanın gündeminde. Sosyolog ve protesto araÅŸtırmacısı Sabrina Zajak, spiegel.de ile yaptığı bir röportajda, mevcut durumu ve sivil toplumun karşılaÅŸtığı zorlukları deÄŸerlendirdi.

Zajak, son hafta ve aylarda çeşitli şehirlerde gerçekleşen AfD karşıtı protestoların, halkın çoğunluğunun popülist ve aşırı sağcı partiyi reddettiğini göstermek için önemli bir sinyal olduğunu vurguluyor.

Protesto biçimlerinin yaratıcılığını ve çeÅŸitliliÄŸini de övüyor. Gösterilerden mitinglere, kültürel eylemlere kadar uzanan bu protestoların sadece AfD’yi baskı altına almakla kalmadığını, aynı zamanda demokratik partileri de AfD’den daha net bir ÅŸekilde ayrışmaya ve açık ve dayanışmacı bir toplum için daha güçlü bir ÅŸekilde mücadele etmeye teÅŸvik ettiÄŸini söylüyor.

Ancak Zajak, AfD karşıtı protestoların risklerine ve sınırlarına da dikkat çekiyor. AfD’nin protestoları kendi maÄŸduriyet rolü için kullanmaya ve kendisini zulme uÄŸramış bir maÄŸdur olarak göstermeye çalışacağına dikkati çekiyor. Ayrıca AfD’nin sadece sokakta deÄŸil, aynı zamanda parlamentolarda ve medyada da var olduÄŸunu ve orada kendi gündemini oluÅŸturduÄŸunu bilirttiyor.

Aşırı sağcıların stratejik olarak nasıl karşılık vereceklerini düşünmek ve hazırlıklı olmanın önemini belirtiyor. Örneğin hedefli provokasyonlar veya muhaliflerine saldırılar gibi eylemleri beklemesi ve sivil toplumun bunlara hazırlıklı olması gerektiğini, kendisini provokasyona getirmemesi ve şiddet sarmalına girmemesi gerektiğini söylüyor.

Zajak bu nedenle AfD ve aşırı saÄŸcılığa karşı uzun vadeli ve geniÅŸ bir strateji savunuyor. Bu strateji sadece protestolara dayanmıyor, aynı zamanda eÄŸitim, aydınlatma ve diyalog da içeriyor. AfD’yi desteklemenin nedenlerini ve motivasyonlarını anlamak ve mücadele etmenin önemli olduÄŸunu söylüyor. AfD’nin istismar ettiÄŸi toplumsal çatışma ve sorunların ele alınması gerektiÄŸini, örneÄŸin sosyal eÅŸitsizlik, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve/veya göç gibi sorunlara dikkat çekiyor. Ayrıca henüz tam olarak AfD’ye baÄŸlı olmayan veya ondan uzaklaÅŸmak isteyen insanlarla konuÅŸmanın da önemli olduÄŸunu söylüyor. AfD’ye alternatifler sunmak ve demokratik bir gelecek için olumlu bir vizyon geliÅŸtirmek gerektiÄŸinin altını çiziyor…

NHY/ Deniz Çınar