İsrail’de Yargı Reformu’na karşı protestolar sürüyor

İsrail’de hükümetin gündeme getirdiği ve yargı bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle eleştirilen Yargı Reformu’na karşı protestolar devam ediyor. Hükümet, reformu geçici olarak erteledi ancak muhalefet ve sivil toplum tamamen geri çekilmesini istiyor.

Yargı Reformu, Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanjahu liderliÄŸindeki saÄŸcı-dindar koalisyon hükümeti tarafından yargının yetkilerini kısıtlayarak ve hükümetin kararlarını denetlemesini engelleyecek ÅŸekilde düzenlenen bir reform giriÅŸimidir. Bu reformla, Anayasa Mahkemesi’nin hükümet veya bakanların kararlarını “uygunsuz” olarak deÄŸerlendirmesi engellenecek ve yargıçların atama ve görevden alma süreçlerinde de deÄŸiÅŸiklikler yapılacak. Reformun muhalefet tarafından eleÅŸtirilen temel amacı, Netanjahu’nun yolsuzluk davalarından kurtulmasını ve iktidarını pekiÅŸtirmesini saÄŸlamaktır.

Protestolar, reform gündeme geldiği Haziran ayından itibaren ülke genelinde yaygınlaşarak düzenlenmeye başladı. Binlerce kişi Tel Aviv’de düzenlenen bir mitingde reforma karşı çıktı ve o zamandan beri haftalık protestolar düzenleniyor. Protestocular, reformun demokrasiyi yok edeceğini ve yargının bağımsızlığını ortadan kaldıracağını savunuyor. Protestocular arasında muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ve ordunun Rezervistleri (Yedek Askerler) de yer alıyor. Rezervistler, reforma karşı çıkarak askeri görevlerini yapmayacaklarını duyurdular.

Netanjahu, Yargı Reformu’nu savunarak, reformun demokrasiyi güçlendireceğini ve yargının siyasi etkiden arındırılacağını iddia ediyor. Ancak kendisi de yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor ve yargılanmasının önüne geçmek istiyor. Protestoların baskısı altında, hükümet reformu geçici olarak ertelemek zorunda kaldı. Netanjahu, reform üzerinde daha geniş bir uzlaşma sağlamak için çalışmalar yapacağını söyledi.

Protestocuların talebi ise reformun tamamen geri çekilmesi. Rezervistlerin  protestosu,  ordunun gücünü zayıflatabilir ve hükümetin güvenliği sağlamakta zorlanmasına neden olabilir. Ancak Netanjahu’nun reformu tamamen vazgeçeceği ihtimali düşük. Reformun son hali nasıl olacak ve parlamentoda kabul edilecek mi henüz belli değil.

Sonuç olarak, Ä°srail’deki Yargı Reformu’na karşı devam eden protestolar ülkenin siyasi gündemini belirlemeye devam ediyor. Netanjahu’nun geri adım atıp atmaması ve reformun son ÅŸekli, önümüzdeki günlerdeki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak ÅŸekillenecek. Protestocular ise taleplerini dile getirmeye ve muhalefetlerini sürdürmeye devam edecekler.