Ä°srail’de BaÅŸbakan Netanyahu’nun istifasını isteyenlerin oranı yüzde 66’ya yükseldi

Ä°srail’de son günlerde yaÅŸanan geliÅŸmeler, BaÅŸbakan Benjamin Netanyahu’nun siyasi geleceÄŸini tehlikeye sokuyor. Ä°srail’de yayınlanan bir anket, Ä°sraillilerin yüzde 66’sının Netanyahu’nun 7 Ekim’de Hamas’ın Aksa Tufanı saldırılarına karşı verdiÄŸi tepkiden dolayı istifa etmesini istediÄŸini ortaya koydu. Ayrıca ankete katılanların yüzde 75’i Netanyahu’nun bu saldırılardan sorumlu olduÄŸunu düşünüyor.

Anket, Ä°srail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth tarafından 18 yaÅŸ ve üstü 1442 kiÅŸiyle yapıldı. Ankete göre, Ä°sraillilerin yüzde 64’ü de savaşın ardından erken seçim talep ediyor. Hatta Netanyahu’nun partisi Likud’a oy verenlerin bile yüzde 45’i yeni bir seçim istiyor.

Bu sonuçlar, Netanyahu’nun hem halk hem de ordudan giderek uzaklaÅŸtığını gösteriyor. Yedioth gazetesi, bugün Gazze Åžeridi’ndeki durumla ilgili olarak Netanyahu ile Ä°srail ordusu arasında güven krizi yaÅŸandığını bildirdi. Haaretz gazetesi de dün Netanyahu’nun 7 Ekim’deki saldırıların öngörülememesinin suçunu ordunun üzerine atmaya çalıştığını yazdı.

Netanyahu, bu saldırılarda Ä°srail’in güvenliÄŸinin zayıfladığını kabul etmek yerine, Gazze Åžeridi’ne yönelik sert bir askeri operasyon baÅŸlatarak Hamas’ı cezalandıracağını söyledi. Ancak bu hamle, hem uluslararası toplumdan hem de Ä°srail içinden eleÅŸtirilere neden oldu. BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Gazze Åžeridi’nde insani bir felaket yaÅŸandığını ve sivillerin zarar gördüğünü belirtti. Ä°srail’de de barış yanlısı gruplar ve muhalefet partileri, Netanyahu’nun savaşı uzattığını ve siyasi çıkarları için kullandığını iddia etti.

Netanyahu, bu baskılara raÄŸmen istifa etmeyeceÄŸini ve hükümetinin güçlü olduÄŸunu savundu. Ancak anket sonuçları, Netanyahu’nun halk desteÄŸinin eridiÄŸini ve siyasi rakiplerinin güçlendiÄŸini gösteriyor. Özellikle de eski Savunma Bakanı Benny Gantz liderliÄŸindeki Mavi-Beyaz ittifakının oy oranının arttığı görülüyor.

Netanyahu, Ä°srail’in en uzun süre görev yapan baÅŸbakanı olarak tarihe geçti. Ancak ÅŸimdi karşı karşıya olduÄŸu zorluklar, onun siyasi kariyerinin sonuna gelip gelmediÄŸi sorusunu akla getiriyor.