İzlandalı kadınlar, ücret adaletsizliğine karşı grev yapacak

Ä°zlanda’da 24 Ekim 2023 tarihinde, aralarında BaÅŸbakan Katrín Jakobsdóttir’in de bulunduÄŸu on binlerce kadın, cinsiyete dayalı ücret adaletsizliÄŸini protesto etmek için tam gün iÅŸ bıraktı. Grev, Ä°zlanda’da 1975’ten bu yana yapılan ilk tam günlük kadın grevi oldu.

Grev, Ä°zlanda genelinde on binlerce kadın ve birçok görüşten kiÅŸinin katılımıyla gerçekleÅŸti. BaÅŸkent Reykjavik’in ÅŸehir merkezinde düzenlenen etkinliÄŸe en az 25 bin kiÅŸinin katılması beklenirken, ülke çapında gerçekleÅŸtirilecek 10 ayrı etkinliÄŸe daha fazla katılımın olması öngörüldü.

Grev, yaklaşık 40 kuruluÅŸun bir araya gelerek örgütlediÄŸi “Siz buna eÅŸitlik mi diyorsunuz?” sloganıyla yapıldı. Greve, aralarında BaÅŸbakan Jakobsdottir’in de bulunduÄŸu farklı meslek dallarından pek çok Ä°zlandalı kadın katıldı.

Greve iliÅŸkin Ä°zlanda basınına konuÅŸan BaÅŸbakan Jakobsdottir, baÅŸbakanlık ofisinin yarın iÅŸ bırakacağını belirtirek, “Her ÅŸeyden önce bununla Ä°zlandalı kadınlarla dayanışma gösteriyorum.” dedi.

Ä°zlanda Kamu Çalışanları Federasyonu Ä°letiÅŸim Direktörü ve grevi organize edenler arasında bulunan Freyja Steingrimsdottir, Ä°zlanda’dan “sanki bir eÅŸitlik cennetiymiÅŸ” gibi bahsedildiÄŸini ancak söz konusu iddiaya sahip bir ülkede kadınların yüzde 40’ından fazlasının cinsiyete dayalı ÅŸiddet veya cinsel ÅŸiddete maruz kaldığını ve bunun olmaması gerektiÄŸini belirtti.

Steingrimsdottir, Ä°zlanda’da kadınların bazı meslek gruplarında halen erkeklere nazaran yüzde 21 daha az kazandığını belirtti.

Grevi organize edenler, temizlik ve bakıcılık gibi kadınlarla ilişkilendirilen mesleklerin küçümsendiğini ve düşük ücretlendirmeye tabii tutulduğunu aktarıyor.

Öte yandan Ä°zlanda, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eÅŸitliÄŸi endeksinde 14 yıldır üst üste ilk sırada yer alıyor.

Grev, Ä°zlanda’da cinsiyete dayalı ücret adaletsizliÄŸi ve cinsiyete dayalı ÅŸiddete dikkat çekmeyi amaçladı. Grev, Ä°zlanda’da cinsiyet eÅŸitliÄŸi konusundaki farkındalığı artırmaya ve bu alandaki çalışmaların daha da hızlandırılmasına katkı saÄŸlaması bekleniyor.