Eski ABD BaÅŸkanı, Ä°srail ve Hamas arasındaki tırmanan çatışma hakkında çevrimiçi olarak yayımlanan bir açıklamada bulundu. Bu açıklamada hem Ä°srail’e destek hem de Gazze’deki insani durum konusundaki endiÅŸelerini ifade etti. Barack Obama, diplomatik bir çözüm ve diyalogun yeniden tesis edilmesini savunuyor.
Ä°srail ve Hamas arasındaki çatışma son haftalarda yüksek bir insan kaybına neden oldu. Filistinli terör örgütü Hamas, Ä°srail’e roketlerle saldırdı ve bu saldırılara Ä°srail yoÄŸun hava saldırılarıyla karşılık verdi. Eski ABD BaÅŸkanı Barack Obama ÅŸimdi Ä°srail’e dayanışmasını yeniden teyit etti, ancak Gazze Åžeridi’nde Ä°srail tarafından uygulanan ablukayı eleÅŸtirdi.
Obama, “Ä°srail’in kendi kendini savunma taahhüdünü tamamen desteklediÄŸini” yazdı. Hamas’ın saldırılarını “iÄŸrenç” ve “savunulamaz” olarak kınadı. Ancak, Gazze’deki insani durumdan “derin endiÅŸe” duyduÄŸunu vurguladı ve “çok sayıda masum insanın acı çektiÄŸi” bir ortamda bulunduÄŸumu belirtti.
Obama, Ä°srail’in yıllardır Gazze Åžeridi üzerinde uyguladığı ablukanın “karşıt verimli” olduÄŸunu söyledi. Bu abluka, insani krizi derinleÅŸtirdi ve “nesiller boyunca Filistinli duruÅŸunu sertleÅŸtirebilir” dedi. Bu durum, “Ä°srail’e dünya genelindeki destek altını oyar” ve bölgede barış ve istikrar için uzun vadeli çabaları tehlikeye atabilir.
Obama ayrıca Ä°srail’in askeri stratejisini uluslararası hukuka uygun hale getirmesini istedi. Sivil halkın ölüm veya acı çekmesinin mümkün olduÄŸunca önlenmesi gerektiÄŸini yazdı. Ayrıca “Gazze Åžeridi’nin giderek daha umutsuz halkına yardım ve malzeme saÄŸlamak için acil önlemler alınmasını” talep etti. Dünya, bölgedeki olayların nasıl geliÅŸtiÄŸini yakından takip ediyor. Obama, “insan maliyetlerini görmezden gelen her Ä°srail askeri stratejisinin nihayetinde ters tepebileceÄŸini” belirtti.
Obama, ateÅŸkesin her iki tarafça da korunmasını ve diplomatik bir çözüm bulunması için çalışılmasını istedi. “Ä°sraillilerin ve Filistinlilerin barış içinde ve güvenlik içinde bir arada yaÅŸayabileceÄŸi bir geleceÄŸe inandığını” yazdı. Kendisinin bu çatışmada arabulucu olarak deneyimini hatırlattı ve ABD’nin “dürüst bir arabulucu” olarak rolünü vurguladı. Obama, diyalog için bir çaÄŸrıyla sona erdi: “Ä°srailliler ve Filistinliler arasındaki karşılıklı saygı ve anlayışı teÅŸvik etmenin yollarını bulmaya devam etmeliyiz. Ancak bu ÅŸekilde kalıcı bir barışa ulaÅŸabiliriz.”
NHY/ Spiegel