Ä°ngiltere, Almanya ve Fransa’nın ateÅŸkes çaÄŸrısı, Ä°srail üzerindeki baskıyı artırıyor

Ä°srail’in müttefiki olan Ä°ngiltere, Almanya ve Fransa’nın, Ä°srail-Hamas savaşında ateÅŸkes çaÄŸrısı yapması, Ä°srail üzerindeki baskıyı artırıyor.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı David Cameron ve Almanya DışiÅŸleri Bakanı Annalena Baerbock, ortak bir makalede, “Çok fazla sivil öldürüldü. Ä°srail hükümeti teröristlerle siviller arasında yeterince ayrım yapmak için daha fazlasını yapmalı ve Hamas liderleri ile ajanlarını hedef alan bir saldırı yürütmelidir.” dedi.

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Catherine Colonna da, Tel Aviv’de Ä°srailli mevkidaşı ile bir basın toplantısı düzenlerken, “Acil bir ateÅŸkes gereklidir.” dedi.

Ä°ngiltere, Almanya ve Fransa’nın tutumu, daha önceki açıklamalarından farklı. Ä°ngiltere, daha önce çatışmalara “insani ara verilmesi” çaÄŸrısında bulunmuÅŸ ancak derhal ateÅŸkes çaÄŸrısı yapmaktan kaçınmıştı. Fransa ve Almanya ise BM’deki ateÅŸkes çaÄŸrısını desteklemiÅŸti.

ABD Savunma Bakanı Austin’in Ä°srail’i ziyaret etmesi bekleniyor

Avrupalı üst düzey diplomatların yoÄŸun çabaları, Amerika BirleÅŸik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin’in pazartesi günü Ä°srail’e yapacağı ziyaretin öncesinde geldi. Austin’in Ä°srailli liderlere savaşın en ÅŸiddetli aÅŸamasını sona erdirmeleri ve Hamas’a karşı daha hedefe yönelik bir stratejiye geçmeleri için baskı yapması bekleniyor.

Diplomatik baskılar artıyor

Batılı müttefiklerin sivil kayıplar ve Gazze nüfusunun yaklaşık %85’ini oluÅŸturan 1,9 milyon Filistinlinin kitlesel olarak yerlerinden edilmesinden duydukları endiÅŸeyi giderek daha fazla dile getirmelerine karşın ABD, Ä°srail’e askeri ve diplomatik destek saÄŸlamaya devam ediyor.

Diplomatik baskılar, cuma günü üç Ä°srailli rehinenin ordu tarafından kazara öldürülmesinin ardından Hamas’la müzakerelerin yeniden baÅŸlaması için ülke içinden gelen çaÄŸrıların da artmaya baÅŸladığı bir dönemde hız kazandı.

İsrail-Hamas savaşında son durum

Hava ve kara savaşı kuzey Gazze’nin büyük bir bölümünü dümdüz etti ve nüfusun çoÄŸunu kuÅŸatma altındaki bölgenin güney kesimine, kalabalık barınaklara ve çadır kamplarına sürükledi.

Hamas tarafından yönetilen bölgedeki SaÄŸlık Bakanlığı’na göre saldırılar 18 bin 700’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bakanlık ölü sayısını bildirirken sivil ve asker ayrımı yapmıyor.

Ä°srail ise Gazze’nin tüm bölgelerinde Hamas militanlarına ait olduÄŸunu söylediÄŸi hedefleri vurmaya devam ediyor.

Ä°srail, Hamas’ı ortadan kaldırana kadar operasyonlara devam edeceÄŸini açıklamış, ayrıca halen Gazze’de tutulan 129 rehineyi geri getireceklerinin sözünü vermiÅŸti.

Ateşkes çağrılarına yanıt

Ä°srail, ateÅŸkes çaÄŸrılarına yanıt olarak, “Ä°srail, kendini savunma hakkını kullanacak ve Hamas’ı ortadan kaldırana kadar operasyonlara devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Hamas ise, “Ä°srail’in ateÅŸkesi kabul etmesi için ilk adım, tutuklularımız ve Gazze’deki ablukanın kaldırılması olmalıdır.” dedi.

AteÅŸkes ihtimali henüz belirsizliÄŸini koruyor. Ancak, diplomatik baskıların artması ve Ä°srail’deki kamuoyu baskısının da etkisiyle, yakın gelecekte ateÅŸkes ilan edilmesinin mümkün olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor.