İngiltere, Almanya ve Fransa’nın ateşkes çağrısı, İsrail üzerindeki baskıyı artırıyor

İsrail’in müttefiki olan İngiltere, Almanya ve Fransa’nın, İsrail-Hamas savaşında ateşkes çağrısı yapması, İsrail üzerindeki baskıyı artırıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ortak bir makalede, “Çok fazla sivil öldürüldü. İsrail hükümeti teröristlerle siviller arasında yeterince ayrım yapmak için daha fazlasını yapmalı ve Hamas liderleri ile ajanlarını hedef alan bir saldırı yürütmelidir.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da, Tel Aviv’de İsrailli mevkidaşı ile bir basın toplantısı düzenlerken, “Acil bir ateşkes gereklidir.” dedi.

İngiltere, Almanya ve Fransa’nın tutumu, daha önceki açıklamalarından farklı. İngiltere, daha önce çatışmalara “insani ara verilmesi” çağrısında bulunmuş ancak derhal ateşkes çağrısı yapmaktan kaçınmıştı. Fransa ve Almanya ise BM’deki ateşkes çağrısını desteklemişti.

ABD Savunma Bakanı Austin’in İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyor

Avrupalı üst düzey diplomatların yoğun çabaları, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin’in pazartesi günü İsrail’e yapacağı ziyaretin öncesinde geldi. Austin’in İsrailli liderlere savaşın en şiddetli aşamasını sona erdirmeleri ve Hamas’a karşı daha hedefe yönelik bir stratejiye geçmeleri için baskı yapması bekleniyor.

Diplomatik baskılar artıyor

Batılı müttefiklerin sivil kayıplar ve Gazze nüfusunun yaklaşık %85’ini oluşturan 1,9 milyon Filistinlinin kitlesel olarak yerlerinden edilmesinden duydukları endişeyi giderek daha fazla dile getirmelerine karşın ABD, İsrail’e askeri ve diplomatik destek sağlamaya devam ediyor.

Diplomatik baskılar, cuma günü üç İsrailli rehinenin ordu tarafından kazara öldürülmesinin ardından Hamas’la müzakerelerin yeniden başlaması için ülke içinden gelen çağrıların da artmaya başladığı bir dönemde hız kazandı.

İsrail-Hamas savaşında son durum

Hava ve kara savaşı kuzey Gazze’nin büyük bir bölümünü dümdüz etti ve nüfusun çoğunu kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine, kalabalık barınaklara ve çadır kamplarına sürükledi.

Hamas tarafından yönetilen bölgedeki Sağlık Bakanlığı’na göre saldırılar 18 bin 700’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bakanlık ölü sayısını bildirirken sivil ve asker ayrımı yapmıyor.

İsrail ise Gazze’nin tüm bölgelerinde Hamas militanlarına ait olduğunu söylediği hedefleri vurmaya devam ediyor.

İsrail, Hamas’ı ortadan kaldırana kadar operasyonlara devam edeceğini açıklamış, ayrıca halen Gazze’de tutulan 129 rehineyi geri getireceklerinin sözünü vermişti.

Ateşkes çağrılarına yanıt

İsrail, ateşkes çağrılarına yanıt olarak, “İsrail, kendini savunma hakkını kullanacak ve Hamas’ı ortadan kaldırana kadar operasyonlara devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Hamas ise, “İsrail’in ateşkesi kabul etmesi için ilk adım, tutuklularımız ve Gazze’deki ablukanın kaldırılması olmalıdır.” dedi.

Ateşkes ihtimali henüz belirsizliğini koruyor. Ancak, diplomatik baskıların artması ve İsrail’deki kamuoyu baskısının da etkisiyle, yakın gelecekte ateşkes ilan edilmesinin mümkün olduğu değerlendiriliyor.