HOMONGOLOS

“Ezana saygısızlık edildi” yalanı ve bahanesiyle bir takım güruhlar sokaÄŸa çıktı ya…

Ben, bu tip “reflekslere” Erzurum’lu yıllardan, yani çocukluÄŸumdan beri tanığım.

Soykırım sonrası Erzurum, Trabzon ve Sivas, Özel Harp Çetelerinin özel karargahları, gericilik merkezleri haline getirilmiÅŸ. Zaten alt-yapı hazır… Bir de TeÅŸkilat-ı Mahsusa’ya uzanan bir yarı-resmi milis örgütlenmeleri güçlendirilerek sosyal-siyasal hayata müdahale aracı haline getirilmiÅŸ.

60’lı yılların sonunda bunlar “Komünizmle Mücadele Dernekleri” yasal baÅŸlığına toplanmıştı. Fethullah Gülen de burada etkin isimlerden biriydi. Sonra o gruplar Ãœlkü Ocakları içine çekildi… Yaptıkları ÅŸey aynıydı… Türk-Ä°slam sentezi ve fanatizmini koruyarak, deÄŸiÅŸime dönüşüme açık her ÅŸeye düşmanlık.

Ä°ÅŸte bu ekipler Erzurum’da o yıllarda her yıl düzenli olarak kendi buldukları bir bahane ile Cumhuriyet caddesine çıkar, ellerinde Türk bayrakları, tekbir ve salavat getirerek, listelerinde kim varsa, hangi Avukat bürosu, hangi kitapçı, hangi esnaf varsa camını çerçevesini indirir, bulduklarını döver, tartaklar sonra dağılırlardı.

Birisinde “Komünistler Ãœniversitede bayrak yakmış!” denir sokaÄŸa çıkarlardı.

Öbüründe “Derslerde Allah yoktur demiÅŸler!” olurdu…

Duyduğum en ilginç iki yürüyüş gerekçesi de şuydu:

“EÄŸitim Enstitüsündeki solcular HOMONGOLOS diye bir dergi çıkarmışlar veya dağıtmışlar. Homongolos ne demek? Gavurca bir kelime ve sondaki LOS’u çevirdin mi SOL oluyor. Demek Erzurum’a komünizmi getirmek istiyorsunuz!”

Enstitüdeki kızların bazıları tırnak uzatıp oje sürerlermiş. Hem de KIRMIZI ! İşte size komünizm tehlikesi!..

Şaka değil, bu gerekçeyle sokağa çıkan kurtarıcılar sağı solu kırıp dökerler, terör estirirler. Maksat kimse göz açmasın!

Bir keresinde bu gürüh benim yazı yazdığım DEVRÄ°M gazetesine de daldılar! Ellerinde sopalar falan da var. İçlerinden biri “o Recep MaraÅŸlı nerede, içeride mi?” diye hışımla sordu.

Ufak tefek, matbaa çırağı kılıklı birinin Recep MaraÅŸlı olduÄŸunu ne bilsinler. Beni kerli-ferli bir herif sanıyorlardı demek ki…

“- Kimse yok, sadece ben varım.” dedim, çekip gittiler.

Bir zamanlar doÄŸunun modern yaÅŸam ve üretim merkezleri olan bu kentler böyle böyle yozluÄŸun-yobazlığın merkezleri haline getirildi. Åžimdi aynı ÅŸey Türkiye’nin tamamına aynı yöntemlerle egemen kılınıyor…