Gizemli radyo dalgalarının kaynağı “süpernova rüzgarları” olabilir

Uzayda gözlemlenen dairesel radyo dalgaları, birkaç galaksi büyüklüğünde devasa yapılar olarak bilim dünyasını şaşırtmıştı. Bu dalgaların kaynağı ne olabilir? Yeni bir araştırmaya göre, bu dalgalar milyarlarca yıl önce patlayan yıldızlardan gelen galaktik rüzgarların sonucu olabilir.

Dairesel radyo dalgaları, 2019 yılında Avustralya’daki ASKAP teleskopu ile keÅŸfedildi. Bu dalgaların merkezinde galaksiler bulunuyor ve saniyede 2 bin kilometreye varan hızlarda hareket ediyorlar. Bu dalgaların nasıl oluÅŸtuÄŸu ise henüz tam olarak anlaşılamadı.

Amerika’daki California San Diego Ãœniversitesi’nden bir grup astrofizikçi, bu dalgaların aslında süpernova adı verilen devasa yıldız patlamalarının yarattığı galaktik rüzgarların etkisiyle oluÅŸtuÄŸunu öne sürdü. Süpernovalar, yıldızların ömrünün sonunda meydana gelen ve çok büyük miktarda enerji açığa çıkaran patlamalardır. Bu patlamalar, yıldızlardan gelen gazları uzaya püskürtürler. EÄŸer yeterli sayıda yıldız yakın zamanlarda birbirine yakın bölgelerde patlarsa, bu gazlar galaksinin dışına doÄŸru rüzgarlar oluÅŸturabilirler.

Araştırmacılar, bilgisayar simülasyonları kullanarak 750 milyon yıllık galaktik rüzgarları modellerlediler. Simülasyonlarda, galaktik rüzgarların 200 milyon yıl boyunca estiği ve sonra durduğu görüldü. Rüzgar durduğunda, ileriye doğru hareket eden gazlar ile geride kalan gazlar arasında bir sınır oluştu. Bu sınır, dairesel radyo dalgalarının şeklini belirledi.

AraÅŸtırmanın baÅŸyazarı Patrick Stawarz, “Bu çalışma, dairesel radyo dalgalarının kaynağının süpernova etkisi olduÄŸunu gösteriyor. Bu da uzayda neler olduÄŸuna dair yeni bir bakış açısı sunuyor” dedi.

Araştırma sonuçları Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.