Uluslararası Ceza Mahkemesi, Gazze’deki gazeteci ölümlerini inceleyecek

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ä°srail’in Gazze dahil Filistin topraklarında gazetecilere yönelik suçları soruÅŸturacağını açıkladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından yapılan baÅŸvuru sonucunda, UCM BaÅŸsavcısı Karim Han, Filistin’deki durumla ilgili soruÅŸturmanın gazetecilere yönelik suçları da içereceÄŸini belirtti.

Gazze Åžeridi, 2007 yılından beri Ä°srail tarafından abluka altında tutulan ve dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak nitelendirilen bir bölge. Burada yaÅŸayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, sürekli olarak Ä°srail’in saldırılarına, ablukasına, yoksulluÄŸa ve insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. Gazze’de yaÅŸanan dramı dünyaya duyurmak isteyen gazeteciler ise Ä°srail’in hedefi haline geliyor.

UCM’nin raporuna göre, 2014 yılında Ä°srail’in Gazze’ye düzenlediÄŸi 51 günlük saldırıda 17 gazeteci hayatını kaybetti, 16 gazeteci yaralandı. Ayrıca Ä°srail, Gazze’deki medya kuruluÅŸlarının binalarını da bombaladı. 2018 yılında ise Gazze sınırında düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü protestolarında 2 gazeteci öldürüldü, 39 gazeteci yaralandı. Bu protestolar sırasında Ä°srail askerleri, basın yeleÄŸi giyen ve kameralarıyla çekim yapan gazetecileri bile vurdu.

UCM BaÅŸsavcısı Fatou Bensouda, geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı açıklamada, Ä°srail’in Gazze dahil Filistin topraklarında iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçları ve insanlığa karşı suçları soruÅŸturacaklarını duyurdu. Bensouda, bu soruÅŸturmada gazetecilere yönelik suçların da yer alacağını belirtti. Bensouda, “Gazetecilerin korunması için uluslararası hukukun saÄŸladığı tüm önlemleri alacağız. Gazetecilerin öldürülmesi veya yaralanması, savaÅŸ suçu veya insanlığa karşı suç olarak deÄŸerlendirilebilir” dedi.

Bu açıklama, Gazze’de yaÅŸayan ve çalışan gazeteciler için büyük bir önem taşıyor. Gazze’deki gazeteciler, hem Ä°srail’in hem de Hamas’ın baskısı altında çalışmak zorunda kalıyor. Gazeteciler, mesleklerini yaparken hem hayatlarını hem de özgürlüklerini riske atıyor. UCM’nin soruÅŸturması, Gazze’de katledilen veya yaralanan gazeteciler için adalet arayışına destek olabilir.