Özgür Özel: Biz artık evlatlarımızın kanı akmasın istiyoruz

CHP Genel BaÅŸkanı Özgür Özel, dün sınır ötesi operasyonda dokuz askerin hayatını kaybetmesi üzerine toplanan CHP MYK sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, yaptığı açıklamalarda, hükümeti eleÅŸtirerek, “Biz evlatlarımızın kanı yerde kalmasın demek yerine artık evlatlarımızın kanı akmasın diyoruz. Bunun için de tedbir alın, akılcı olun diyoruz” ifadelerini kullandı.

Özel, açıklamasında, 20 aydır devam eden Pençe – Kilit harekatının siyasi ve askeri hedeflerini sordu. Bölgede istihbarat zaafiyeti ve mevsimsel koÅŸullar nedeniyle yeterli koruma saÄŸlanıp saÄŸlanmadığı konularında sorular yöneltti. “Özellikle ‘altın saat’ olarak tabir edilen süre içinde saÄŸlık desteÄŸi ve tıbbi müdahale için imkân ve kabiliyetler yeterli mi? Askeri saÄŸlık sisteminin ilga edilmesinin bu zafiyetteki payı nedir?” diye sordu.

Ayrıca, 23-24 Aralık’ta benzer bir bölgede yaÅŸanan 12 askerin ölümü olayını hatırlatarak, o günki sorulara yanıt alamadıklarını belirtti. Özel, önceki operasyon sonrasında yapılan ortak açıklamaya CHP’nin imza atmadığını ve eleÅŸtirildiklerini hatırlatarak, “O gece biz kendi bildirimizi kaleme aldık ve yayınladık. Bize neden imza atmıyorsun diyenlere biz Gara’da da imza atmadık, siz de atmamıştınız. Ne deÄŸiÅŸti diye de sorduk” dedi.

Askerlerden birinin ailesinin çadırda yaÅŸadığına yönelik haberleri ve aileye ait çadırın fotoÄŸrafını gösteren Özel, “Sırça köşklerinde oturup, konforlu kaloriferli evlerinden tweet atmakla önüne gelene terörist demekle olmuyor. -14 derecede can veriyor o çocuklar. Onların biriket evlerdeki ana babalarının yüreÄŸine ateÅŸ düşüyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Özel’in açıklamaları, sınır ötesi operasyonlarda yaÅŸanan kayıplara iliÅŸkin olarak CHP’nin eleÅŸtirel tutumunu bir kez daha ortaya koydu. Özel, hükümetin operasyonlara yönelik planlama ve uygulamasını eleÅŸtirerek, “tedbir alınmadığını ve akılcı olunmadığını” savundu. Ayrıca, operasyonlarda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine yönelik olarak da dikkat çekici bir deÄŸerlendirmede bulundu.