‘Gazze’de soykırım’ ile suçlanan Ä°srail, Uluslararası Adalet Divanı’nda savunma yapacak

Gazze Åžeridi’nde yaÅŸanan insanlık dramı, uluslararası hukukun en üst düzeydeki mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı’nın gündemine taşındı. Güney Afrika, Ä°srail’i Gazze’de soykırım yapmakla itham ederek, bu ülkenin Filistin topraklarındaki iÅŸgalini sona erdirmesi için mahkemeden karar çıkartılmasını talep etti.

Güney Afrika’nın avukatları, mahkemeye sundukları dilekçede, “Ä°srail’in Hamas’a karşı yürüttüğü askeri harekâtın Gazze’de yol açtığı ölüm, yıkım ve insani krizin boyutlarının uluslararası hukuka göre soykırım eÅŸiÄŸini aÅŸtığını” iddia ettiler. Avukatlar, Ä°srail’in Gazze’deki sivil halka yönelik sistematik ve kasıtlı saldırılarının, Filistinlilerin varlığını ortadan kaldırmayı amaçladığını öne sürdüler.

Ä°srail ise, mahkemenin kendisine yönelik açılan davayı reddetmesini istedi. Ä°srail’in avukatları, mahkemenin Filistin meselesine müdahale etme yetkisi olmadığını, bu konunun siyasi bir sorun olduÄŸunu ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiÄŸini savundular. Avukatlar, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarının meÅŸru müdafaa hakkı kapsamında olduÄŸunu ve uluslararası hukuka uygun olduÄŸunu belirttiler.

Mahkeme heyeti, tarafların sunduğu delil ve argümanları değerlendirdikten sonra kararını açıklayacak. Kararın bağlayıcılığı olmasa da, uluslararası kamuoyunda büyük bir etki yaratması bekleniyor.

NHY/ Euronews