2023’te en az 315 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2023 raporuna göre, Türkiye’de 315 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu sayı, bir önceki yıla göre 21 kadın arttı. Raporda, öldürülen kadınların yüzde 41’inin evli olduÄŸu erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Raporda, öldürülen kadınların yüzde 55’i ateÅŸli silahlarla, yüzde 31’i kesici aletlerle, yüzde 18’i ise boÄŸularak veya darp edilerek öldürüldüğü ifade edildi. Öldürülen kadınların yüzde 65’i evlerinde, yüzde 18’i sokakta öldürüldü.

Rapora göre, öldürülen kadınların yüzde 35’i 19-35 yaÅŸ arasındaki kadınlardan oluÅŸuyor. Raporda, 2023 yılındaki kadın cinayetlerinin yüzde 10’unda faillerin adli sicil kaydı olduÄŸu bilgisi de yer alıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, rapora iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “Her gün televizyonlardan, sosyal medyadan gördüğümüz üzere kadınlar erkekler tarafından vahÅŸice öldürülmeye devam ediyor. Bu yüzden bizler o gerçeklere bir nebze de olsa ulaÅŸabilmek adına kendimiz kadın cinayetleri verilerini raporluyor durumdayız” dedi.

Ataselim, “Åžiddet hep uzakta bir yabancı tarafından tanımadığı biri tarafından gelen bir mesele gibi ele alınır. Bu gördüğümüz veride aslında ÅŸiddetin öyle uzakta ve bir yabancıdan geldiÄŸini görmüyoruz. Tam tersine, ÅŸiddet tam içimizde ve en yakınlarımızdakilerden bize geliyor durumda” ifadelerini kullandı.

Ataselim, sözlerine şöyle devam etti:

“Kadınlar en yakınları tarafından ve silahla öldürülüyor. Büyük bir çoÄŸunluÄŸu silahla öldürülen kadınlar. Åžimdi yarısından fazlası gibi bir oran varken neden hala insanlar, katiller, potansiyel failler bu silahlara çok kolayca eriÅŸebiliyor durumda. Ä°nternetten kolaylıkla sipariÅŸ ediyorlar ve kadınları öldürecekleri silahlar kargoyla adreslerine kadar teslim ediliyor durumda. 6284 etkin uygulanırsa eÄŸer ÅŸiddet ilk baÅŸ gösterdiÄŸinde durdurmak mümkün. Sonu kadın cinayetleriyle bitmez o zaman.”

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddete maruz kalan kadınlara ve çocuklara koruma kararı, şiddetin önlenmesi için tedbir kararı, şiddeti önleme ve izleme tedbiri, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına sosyal hizmet ve psikolojik danışma desteği, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına eğitim desteği, şiddet mağduru kadınların istihdamına yönelik destek, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara barınma ve konut desteği, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara sağlık desteği, şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara ekonomik destek gibi çeşitli destek ve koruma tedbirleri öngörüyor.