Gazeteci Barış Pehlivan Cezaevine Girdi: Gazetecilik Mesleğine Yönelen Baskılara Tepkiler Artıyor

Gazeteci Barış Pehlivan, Libya’da şehit olan MİT mensubunun cenaze töreni haberinde yer alan kimlik bilgilerinin ifşa edilmesi nedeniyle yargılanarak 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu sürecin ardından denetimli serbestlikle tahliye edilen Pehlivan, Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner’in ismini kodlayarak kullandığı bir yazı nedeniyle yeniden 8 aylığına açık cezaevine girmek zorunda kaldı.

Pehlivan’ın cezaevine girişi, Covid-19 tedbirleri kapsamında cezaevlerindeki hükümlülerin açık ceza infaz kurumlarına gönderilme kararının uygulanması sırasında gerçekleşti. 15 Ağustos 2023 tarihinde Silivri’deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu’na teslim olan Pehlivan’a, destek olmak amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi Enis Berberoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Kılınç, Zeynel Emre, gazeteci Murat Ağırel ve arkadaşları da eşlik etti.

Cezaevi önünde bir basın açıklaması yapan Barış Pehlivan, hükümlüler arasındaki ayrımın nedenini ve gazetecilik mesleğinin yaşadığı baskıları sorguladı. Pehlivan, “Bana haftalardır bir açıklama yapılmasını istiyorum. Neden ben bu ülkenin meclisinden çıkan ve beni de kapsayan yasadan faydalandırılmıyorum? Benim bir cinayet hükümlüsünden bir tecavüz hükümlüsünden bir uyuşturucu satıcısından, bir dolandırıcıdan daha tehlikeli olduğumu mu düşünüyorlar?” şeklinde açıklama yaptı.

Barış Pehlivan’ın yeniden cezaevine girmesi, Türkiye’deki gazetecilik mesleğinin karşı karşıya kaldığı zorluklara dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Barış Pehlivan bugün beşinci kez cezaevine giriyor. Gazetecilik suç değildir” ifadelerini kullandı. Gazeteci Can Dündar da “Barış Pehlivan’ın yeniden hapse atılması gazetecilik mesleğine yapılan bir saldırıdır. Barış’ın yanındayız” şeklinde destek verdi.

Pehlivan’ın avukatları, karara itiraz ettiklerini ve müvekkilinin en kısa sürede özgürlüğüne kavuşacağına inandıklarını belirtti. Avukatlar, Pehlivan’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alındığını ve yargının siyasi baskılara boyun eğdiğini savundular.

Barış Pehlivan’ın cezaevine girişi, Türkiye’de gazetecilik mesleğinin zorluklarına ve basın özgürlüğüne yönelik endişelere dikkat çekiyor.