Fransa: Irkçılık burada, orada ve her yerde öldürür

Fransa’da tıpkı ABD’deki George Floyd gibi, 2016 yılında gözaltına alınırken boÄŸularak öldürülen 24 yaşındaki siyah genç Adama Traore için binlerce kiÅŸi sokaklara döküldü. Böylesine kitlesel bir eylemin olaydan 4 yıl sonra gerçekleÅŸmesi dikkat çekti.

Fransa’da 2016 yılında polis aracında ölen siyah Adama Traore için Paris Adliye binasında görülen dava sırasında gösteri düzenlendi. Yüzlerce kiÅŸi, polis ÅŸiddetine tepki gösterirken, bir grup ise çevredeki çöp tenekelerini ateÅŸe verdi. Polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı.

ABD’de siyah George Floyd‘un polis ÅŸiddetiyle ölümünün ardından birçok ülkede ırkçılık karşıtı gösteriler düzenleniyor. Fransa’da Paris’in kuzey banliyösünde 2016 yılında 24 yaşındaki siyah Adama Traore, jandarma tarafından karakola götürülürken araçta hayatını kaybetmiÅŸti. Aynı yıl yapılan açıklamada Traore’nin kalp rahatsızlığı bulunduÄŸu ve polis aracında geçirdiÄŸi kalp krizi sonucu öldüğü açıklanmıştı. Traore’nin ailesi ise adli rapora itiraz etmiÅŸti. Traore’nin kız kardeÅŸi Assa’nın çaÄŸrısı üzerine bugün Paris Mahkemesi’nde görülen dava sırasında Paris Adliyesi önünde toplanan bir grup, hayatını kaybeden Traore için anma ve polis ÅŸiddetine karşı gösteri düzenledi.

Sarı yeleklilerin de katıldığı eylem, ABD’de George Floyd adlı siyahın polis tarafından boÄŸularak öldürülmesi, Fransa’da da insanları ırkçılığa karşı harekete geçirmiÅŸ oldu.

Öte yandan bir grup da Paris’teki ABD konsolosluÄŸunun önüne giderek ABD’de yaÅŸanan ırkçılığı protesto etti. Protestocular sessiz bir ÅŸekilde konsolosluÄŸun önünde oturma eylemi yaptı.