İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Davalarını Destekleme Projesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ulaştırdığını ifade etti.
Söz konusu sivil toplum örgütleri, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve kendisine yöneltilen suçlamaların düşürülmesi için Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye baskı yapmasını hedefliyor.
Söz konusu STK’lar Türkiye’nin, 11 Mayıs tarihinde Osman Kavala ile ilgili verilen mahkeme kararına uymadığını ve Kavala’nın haklarının ihlal edildiğini belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’nın tutukluluğunun yasadışı olduğuna hükmetti ve bağlayıcı kararlar doğrultusunda Türkiye’nin Kavala’yı derhal serbest bırakması gerektirdiğine karar verdi” dedi.
İnsan hakları savunucuları Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’nun 18. maddesinin ihlal edildiğine işaret etti.
Mahkeme üç yıldır cezaevinde tutulan Kavala’nın ‘insan hakları savunucusu olarak susturulmaya çalışıldığının’ altını çizmişti.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024